Разследват майката на Коста, който уби 8 деца и охранител в Белград

0

Кошмарът за семейството на 13-годишния Коста, който застреля осем свои съученици и охранител, няма край.

Прокуратурата в Белград е образувала ново дело по служебен път във връзка с масовата стрелба в белградско училище в началото на месеца, при която 13-годишният Коста Кецманович уби девет души и рани още седем, съобщи РТС, цитирана от БТА.

Разследва се майката на момчето и дали в действията ѝ има елементи на престъплението „Неглижиране и малтретиране на малолетно лице“ от член 193 на Наказателния кодекс на Сърбия.

Първа основна прокуратура е изпратила искане до полицейското управление в Белград за събиране на необходимата информация. Разпореден е разпит на заподозряната М.Кецманович и провеждане на разговор с училищния психолог и педагогическия съветник, работещи в ОУ „Владислав Рибникар“, където 13-годишният й син застреля осем деца и пазач в училището, и рани други шест деца и учителка. В искането на прокуратурата се посочва, че полицейското управление трябва да предприеме всички други мерки и действия, необходими за пълното установяване на фактите.

Масовата стрелба стана на 3 май. Десетина дни по-късно почина момиче, което бе сред ранените.

По закон заподозреният стрелец не може да носи наказателна отговорност, тъй като е малолетен. След стрелбата бащата на момчето също бе арестуван.

Първа основна прокуратура в Белград е поискала от Градския център за социални дейности да извърши диагностична оценка на семейството на 13-годишния Коста и да представи доклад на прокуратурата. Центърът за социални дейности трябва да предостави и информация дали семейството е присъствало и по-рано в регистрите на този орган.

След като прокуратурата получи докладите на полицейското управление в Белград и на Градския център за социални дейности, обществеността ще бъде уведомена без отлагане за по-нататъшния ход на производството и взетите решения.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.