Ремонтират делото за убийството на Светла

0

На ремонт е пратен обвинителният акт за убийството на Светла Славейкова от мъжа й Любомир! От прокуратурата ще трябва да опишат фактите, заради които смятат, че жената е жертва на домашно насилие и в какво се изразява психическият тормоз от страна на половинката й. Това става ясно от решението на Софийския градски съд, научи „България Днес“.

Жестокото престъпление се разигра минути след полунощ на 25 февруари 2020 г. в столичния кв. „Модерно предградие“. Побеснелият от ревност Любомир наръгал с нож 6 пъти любимата си.

Любомир и Светла Славейкови имали скандали в последните месеци
Любомир и Светла Славейкови имали скандали в последните месеци

Отношенията между 49-годишните съпрузи били влошени през последните месеци. Любомир разбрал, че Светла има извънбрачна връзка. Започнал ежедневно да я упреква, като веднъж дори залепил устата и с тиксо, за да не го лъже повече. Пред съседи обяснявал, че жена му си е хванала любовник, и се заканвал да я убие.

Двамата имали три деца и живеели в кв. „Обеля“ с две от тях. В началото на февруари Любомир изгонил жена си и тя се преместила в къщата на родителите си в кв. „Модерно предградие“, където по-късно настъпва кървавата развръзка.

Във фаталната вечер нервите на Любомир не издържали и той се запътил към къщата, където живеела Светла. Около полунощ започнал да рита входната врата на дома и да я заплашва, че ще я убие. Изплашена, жената се обадила на сина си, който незабавно тръгнал натам, както и на свой приятел, който уведомил органите на реда.

Докато патрулката пътувала към мястото, Любомир счупил прозорец и успял да нахлуе в къщата. Насочил се към Светла и започнал да й нанася удари с ръка и с метална дръжка по главата и тялото. След това взел нож и започнал да ръга жена си в областта на гръдния кош. Любомир нанесъл на Светла шест удара, като смъртта настъпила за броени минути. После взел друг нож и сам се наръгал два пъти в гърдите. В този момент на местопрестъплението се отзовали ченгетата от Девето районно. Пристигнали и медици от Спешна помощ, които се погрижили за раните на убиеца.

В хода на разследването са направени ДНК, биологична, съдебномедицинска и комплексна съдебнопсихиатрична и съдебнопсихологична експертиза.

Палачът е изправен веднъж пред Темида, получил е осъдителна присъда 18 г. затвор. Прокуратурата е била съгласна с наказанието, но подсъдимият е обжалвал и Апелативният съд е върнал делото заради нарушения. Магистратите от горната инстанция откриват несъответствие в двете части на обвинителния акт, които касаят квалификацията на обвинението, че е извършено в условията на домашно насилие.

При втория опит трите деца на Славейкови предявяват искове за 650 бона кръвнина. Понеже не са го направили първия път, магистратите отказват да гледат съвместно гражданските искове, за да не влошат положението на подсъдимия им баща. В съдебната зала килърът разкрива, че е искал да се откаже от наследство в полза на децата си, за да бъдат обезщетени, но прокуратурата не го е допуснала до нотариус.

Любомир признава още, че иска по-бързо делото да се гледа и да си излежи наказанието. „Аз се надявах по това време вече да имам влязла в сила ефективна присъда и план за изтърпяването, а не да стоя заключен 22 часа и половина“, посочва Любомир Славейков пред Темида.

Обвинението му е за убийство, извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и в условията на домашно насилие. Съдът е категоричен обаче, че липсват факти относно домашното насилие. „С обвинителния акт се твърди домашното насилие, упражнено спрямо пострадалата, да се е изразило в психическо насилие, но липсва описание на такива действия. В обстоятелствената част на обвинителния акт е описано, че веднъж след скарване между двамата обвиняемият залепил устата на съпругата си с тиксо, за да не го лъже повече, и че след като пострадалата се е преместила, обвиняемият е започнал да звъни често по телефона, като я обиждал и я заплашва със саморазправа“, коментира съдия Даниела Талева.

От обвинителния акт за нея остава неясно дали Любомир е заявил на Светла, че трябва да напусне жилището, или тя си е тръгнала по собствена воля. Ако е била изпъдена – принудително ли е станало това.

В обвинителния акт трябва да се опишат фактите, които да сочат на системност на твърдяното домашно насилие, т.е. необходимо е да има описание поне на три акта на домашно насилие, за да може да се говори за системност. Този пропуск нарушава правото на защита на подсъдимия, подчертават магистратите.

Затова те връщат обвинителния акт на прокуратурата, за да поправят неточностите. Така, 3 г. след убийството, процесът за смъртта на Светла е още доникъде.

 Честта е по-важна от живота

Честта е по-важна от живота! Това е написал Любомир в профила си в социалните мрежи часове преди да наръга жена си. След кървавата касапница приближени до семейството споделиха, че Светла е била жертва на домашно насилие месеци наред, но нито веднъж не се е оплакала в полицията или в прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.