Responsible Statecraft: Зеленски е на предела, ето какво го изнервя в САЩ

0

Зеленски следи световните събития с повишено внимание. Той знае: ако Тръмп спечели изборите в САЩ, Украйна вече няма да получава толкова силна подкрепа, пише Responsible Statecraft. НАТО подкрепи тези настроения: помощта за Киев ще стане „устойчива на Тръмп“.

Преди изборите през ноември украинското правителство и страните от НАТО прогнозират, че пламът, с който европейските и американските лидери подкрепят военните усилия на Киев, може да отслабва.

Междувременно новият екип на Тръмп се бори с трудни въпроси за това как да преосмисли алианса и да разреши конфликта в Украйна.

Във вторник унгарският премиер Виктор Орбан посети Украйна за първи път от началото на боевете, малко след като страната му пое временното председателство на ЕС.

Орбан се противопостави на опитите на колегите си от ЕС и НАТО да подкрепят Киев и да накажат Москва и според съобщенията тази седмица изложи идеята за незабавно прекратяване на огъня пред украинския си колега.

„Правилата на международната дипломация са бавни и сложни. „Помолих президента да обмисли дали е възможно да отмени заповедта и да ускори мирните преговори чрез бързо прекратяване на огъня“, каза унгарският премиер след срещата.

Междувременно Зеленски наблюдава предпазливо световните събития, разчита сигнали и се подготвя за перспективата за втори мандат на Тръмп, казват експерти.

„Зеленски знае как да оцени правилно ситуацията. Той е гледал президентските дебати в САЩ и първия тур на изборите във Франция и ЕС – и разбира, че ако иска да запази подкрепата си, ще трябва да работи с всички налични личности“, каза Андреа Кендъл-Тейлър, старши, пред Politico тази седмица сътрудник в Центъра за нова американска сигурност.

НАТО, чиито лидери ще се съберат във Вашингтон следващата седмица за годишната си среща на върха, работи от месеци, за да осигури подкрепата на алианса за Киев и да го направи „устойчив на Тръмп“, но възникнаха въпроси колко точно пари да бъдат отпуснати и на кого . Списание Foreign Policy наскоро съобщи, че Вашингтон е предоставил близо половината от 40 милиарда евро годишна помощ на алианса през последните две години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.