Росен Желязков е новият шеф на Народното събрание

0

Депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Росен Желязков е новият председател на Народното събрание. Той получи гласовете на 136 депутати, против нямаше, 94 се въздържаха. „За“ кандидатурата му гласуваха не само законотворците от ГЕРБ и ПП-ДБ по предварителната договорка за ротация на 3 месеца, постигната във вторник, но и от групата на Има такъв Народ. „Против“ бяха и БСП, и ДПС, и „Възраждане“. 

Петър Петров, предложението на „Възраждане“ отнесе жалките 36 гласа от 234 в залата. 

Веднага щом бе гласувана кандидатурата на Желязков, доайенът на 49-ото НС Вежди Рашидов му пожела успех и го нарече добър, умен и подреден човек. 

„Не е моментът нито за патос, нито за тържество. Защото е време за решения и за изпълнение на очакванията на обществото. Затова трябва да водим политика в посока на това да създаваме съдържание с изразни средства, отговарящи на девиза и достойнството на институцията“, каза в краткото си слово след избора начело Росен Желязков.

И специално благодари на колегите си Вежди Рашидов като дойаен, и на Никола Минчев (ПП-ДБ) като наследник, ако ротационната процедура начело на трибуната на парламента действително се осъществи след 3 месеца. 

Снимки: Агнес Методиева

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.