Рубинената петолъчка от партийния дом подарена на Брежнев

0

Днес, 26 август, се навършват 33 години от подпалването на партийния дом в София – знаково събитие за прехода в България. И тогава, както и днес, искрата пламва заради партийната символика върху сградата на цитаделата на БКП/БСП. 

Малцина от активистите на движение Инициатива Гражданско неподчинение, опинали палатки на площада пред партийния дом, обаче са наясно, че оригиналната рубинена петолъчка от покрива на сградата е демонтирана тайно в началото на 80-те и подарена на съветския лидер Леонид Брежнев. На нейно място е поставен дубликат от червено стъкло, разкри една от от активистките на Движението – журналистката Анна Зографова. 

В бурната нощ преди щурма на партийния дом 22-годишният тогава Пламен Станчев, работник на поточната линия на аналгина в столичния Фармахим, заплашва, че ще се самозапали, ако от Висшия съвет на БСП или от президентството не посочат точната дата за премахването на болшевишкия символ от партийната цитадела. Станчев дори залива шинела си с бензин и само очаква мига, в който да драсне клечката. Но на младия мъж от столичния квартал „Редута“ не е било съдено да се превърне в българския Ян Палах. Разгневените граждани атакуват зданието, символ на сталинизма, а скоро отвътре лумват първите пламъци.

И до днес няма яснота как се е стигнало до пожара. В единственото си интервю по темата от 1996 г. тогавашният вицепрезидент ген. Атанас Семерджиев прави изненадващо разкритие пред журналистите Добринка Корчева и Жорж Хисоу: „Запали го едно мое момче от Велинград“. Генералът не дава повече подробности и до края на живота си не повтаря публично това свое признание. 

Някои от тогавашните активисти на СДС, както и синдикалният лидер д-р Константин Тренчев са привлечени като обвиняеми по делото за палежа на паритйния дом. Пламен Станчев също е сред обвинените. Той прекарва повече от месец в килия на столичната улица „Развигор“, където тогава се намира Главно следствено управление. Наблюдаващ рокурор по делото е Ана Караиванова. В крайна сметка не се стига до ефективни присъди за никой от обвинените. 

Подменената петолючка е свалена с хеликоптер от покрива на партийния дом през есента на 1990 г. демонтирана е и цялата комунистическа символика по фасадата и вътре в сградата. От няколко години пък петолъчката е главният експонат от Музея на социалистическото изкуство в София.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.