Румен Радев започва срещите за правителство

0

Държавният глава Румен Радев започва консултации за съставяне на правителство с партиите от 50-ото Народно събрание.

Депутатите успяха, макар и от третия път, да изберат свой председател, зам.-председатели и парламентарни групи, а сега процесът по съставяне на кабинет е вече на ход.

Първо президентът трябва да събере партиите, за да се запознае с идеите им за управление. От 9.00 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В 11.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на ДПС, а в 14.00 часа Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на ППДБ.

След приключването на консултациите на ход е връчването на първия мандат, а ако той е неуспешен се преминава към втори и трети.

Засега индикациите за успеха на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет не са особено оптимистични.

След изборите на 9 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви създаването на контактна група от Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, които да водят преговорите с останалите политически партии за кабинет. На срещите се появиха единствено от ДПС и ИТН.

Така Борисов отправи предложение за експертен кабинет, който обаче да бъде доминиран от ГЕРБ и формацията да получи министерските постове в отбраната и външните работи. За продължаващи разговори за кабинет той определи подкрепата за Рая Назаярн за шеф на Народното събрание. Тя бе избрана, но от едва от третия път и то единствено с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Гласовете на трите политически партии стигат за сформирането на кабинет, но от ИТН обявиха, че подкрепят само Назарян, а кабинет с първи и втори мандат – не.

До този момент от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП също заявяват, че няма да подкрепят кабинет с първи и втори мандат, а гледат към третия- чийто получател ще бъде определен от държавния глава като последен шанс за живот на 50-ото Народно събрание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.