Съдът оправда Петър Волгин за „неумен богаташ като Хампарцумян и Народния съд“

0

Журналистът от Българското национално радио (БНР) Петър Волгин е прекрачил границите на журналистическата етика, както и на свободата на словото с изказването си, възхваляващо Народния съд. Той обаче не е причинил с думите си вреда на жена, която е жертва на комунистическия режим, но не и на самия Народен съд. За нея остава само моралното удовлетворение, че с делото е отворен обществен дебат.

Това са част от изводите на решението на Софийския районен съд по делото, заведено от 102-годишната Ценка Горанова заради статуса на Волгин във Фейсбук, че „достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“, съобщава „Сега“. Решението не е окончателно.

Съдът приема, че изказването е противоправно, но че с него журналистът не е увредил възрастната жена.

Съдия Андрей Георгиев отхвърля иска за 5001 лв. и осъжда Ценка Горанова да плати на Волгин 1200 лв. разноски по делото. Срещу Волгин има висящо дело и в Софийския градски съд по колективен иск за същото изказването.

Волгин публикува поста си на 1 февруари, който е ден за почит на жертвите на комунизма. От исковата молба на Горанова става известно, че съпругът й е бил убит през октомври 1944 г. без съд и присъда от „новата власт“. Две години по-късно Ломският районен съд обявява мъжа за „безследно изчезнал“.

За дата на предполагаемата смърт е записана 6 октомври, членовете на семейството са дамгосани като „врагове на народа“, а през 1953 г. дори бива спряна земеделската пенсия на бащата на младата вдовица.Пред съда Волгин твърди, че изказването му е мнение и оттам той поддържа тезата, че то не е противоправно.

Отбелязва, че българската държава е била задължена да създаде институцията на Народния съд и че тя е била за защита на интересите на народа. Изтъква още, че сам е жертва на репресии по време на комунизма.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.