Съдиите зоват ВСС: Махнете Сарафов и се разпуснете

0

Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да избере нов изпълняващ функциите главен прокурор на мястото на Борислав Сарофов, а след това да се разпусне, защото няма морал да избере следващия титуляр на мястото на уволнения Иван Гешев. За това призовава Съюзът на съдиите в България (ССБ) с позиция, огласена днес.

Сарафов беше избран за и.д. главен прокурор по спешност в петък само от Прокурорската колегия на съвета с 8 на 1 гласа „за“, макар още тогава да се чуваха мнения от юристи, включително от членове на съвета, че това трябва да бъде направено от Пленума по правила за избор на главен прокурор с поне 13 гласа „за“. Възраженията срещу скоростния избор заваляха веднага, а министърът на правосъдието Атанас Славов се закани да оспори пред Върховния административен съд назначението. Сарафов пък излезе с позиция политиците да не се месят в съдебната власт и даде да се разбере, че няма намерение да се оттегли.

И от ССБ, най-голямата магистратска организация в страната, смятат, че изборът на Сарафов е „поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт“. Според тях има и съмненията за изземване на правомощия от Пленума на ВСС не са опровергани убедително.

Съдиите припомнят позицията си отпреди месец, че не само Гешев, но и Сарафов трябва да бъде отстранен „като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет“.

„През последния месец обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата. (…) А Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано“, се казва в позицията.

Има тежки съмнения за интегритета на Сарафов „предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР“, пишат съдиите, имайки предвид бившия следовател, а сега адвокат Петьо Петров – Еврото.

Те припомнят и че срещу Сарафов има две уведомления по механизма за разследване на главния прокурор.

Съдиите недоволстват и срещу заявката на Сарафов да съвместява функциите на главен прокурор и директор на националното следствие. Според тях това е „поредната порочна концентрация на властнически правомощия“.

„Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за „чистка на гешевчетата по места“, с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост“, казват още съдиите.

Според тях Пленумът на ВСС трябва да избере и.д. главен прокурор магистрат „с доказана професионална компетентност и интегритет, който отговаря на изискванията за тази длъжност, след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви“. В закона няма изисквания това да бъде някой от сегашните заместници на главния прокурор. Те припомнят, че в подобни кризисни ситуации е постъпвано точно така – например, след освобождаването на Николай Кокинов като градски прокурор за временно изпълняващ длъжността беше избран върховният прокурор Евгени Диков, а след уволнението на Владимира Янева за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския градски съд беше назначен съдията от Върховния касационен съд Владимир Йорданов.

Членовете на Висшия съдебен съвет носят изцяло отговорността както за избора през 2019 г. на непригоден за длъжността „главен прокурор“ единствен кандидат, така и за разрушаването на авторитета на съдебната власт от него и екипа му, след назначаването му, казва ССБ.

„Пред погледа на членовете на ВСС се извършиха множество фрапантни нарушения на принципите на правовата държава и върховенството на закона, които не само не предизвикаха адекватна реакция, но дори обратното – бяха безпринципно и арогантно защитавани от мнозинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които изведнъж и отново по необясними за обществото мотиви, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата. 

Ето защо настояваме за пореден път след избора на временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“ незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет“, завършва позицията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.