Сглобката между Бойко, Асен и Кирил не била създадена в Самоковския манастир

0

Храмът е опасан с 38 камери, щяха да се видят лимузините и охраната 

„Звучи ми като ПР акция твърдението за тайна среща в Самоковския девически манастир за съставяне на правителство с посредничество на убития Алексей Петров, в която са участвали Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. Храмът е опасан с 38 камери, кой би си помислил да организира среща на такова място?“

Това сподели пред „България Днес“ протойерей Любомир Мишков от Самоковска духовна околия. Божият служител освен че е свещеник в храм „Рождество Богородично – Бельова църква“ в града и църквите в близките села Алино, Боровец, Горни Окол, Доспей, Ковачевци, Клисура, Марица, Ярлово, има отговорни функции и за Самоковския девически манастир.

Протойерей Любомир Мишков
Протойерей Любомир Мишков

„Честно да кажа, не вярвам да е имало подобна среща, наистина ми звучи като ПР акция да се каже, че сглобката за правителството е станала тук. Малко населено място сме и със сигурност щяха да направят впечатление лимузините и охраните, тези неща се виждат. Съвсем наблизо има и заведение“, каза още протойерей Любомир Мишков, опровергавайки разкритието на депутата Румен Христов, изречено на живо в ефира на Нова тв преди броени дни. В изказването си Христов твърди, че срещата е била именно във въпросния манастир.

Информация за среща на Бойко Борисов и Кирил Петков в Самоковския девически манастир за първи път се появява в сайта Либерта на 13 май. В нея е записано, че се уточняват детайлите на споделената власт между десните сили в България. Сайтът единствен дава гласност тогава за мистериозната среща, уточнявайки, че тя се е провела около 1 май – близо две седмици преди публикацията.

(ВИДЕО) След Лена Бориславова, Слави Трифонов се подигра с песен и на Кирил Петков

Публикации твърдят, че двигатели на сбирката в обителта са Алексей Петров и бащата на Кирил Петков – Петко. Двамата се познават от времето на навлизането на каратето като спорт в България през 80-те години на миналия век. Самият Алексей Петров приживе потвърждава в интервю, че познава добре Петко Петков и Бойко Борисов, а се е виждал и с Кирил Петков. Борисов от своя страна също обяви, че Петков е помогнал за логистиката на срещата.

„Този манастир е емблематично място с много дълбока история. Най-лесно е да се посочи той като място за подобна среща. Кой ли не е идвал тук през годините. Лили Иванова има стенописи там“, посочва протойерей Любомир Мишков.

Асен Василев
Асен Василев

Естрадната прима дарява средствата за изографисване в църквата на манастира на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница – именният ден на Лили. Стенописът се намира от ляво на входа.

В църквата на манастира в рилското градче има и красиво изображение на Богородица Живоносен източник. Голямата фреска се намира близо до входната врата. Под стенописа с бели букви през цялото платно е написано „Дар от Лили Иванова в памет на майка й Мария“.

Мнозина сочат Самоковския девически манастир като любимата света обител на естрадната прима и заради това, че там тя обичала да се усамотява и от години дарявала пенсията си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.