Шофьорът, който пиян и дрогиран уби французин на Околовръстното: Не ми е мястото в ареста – с престъпници и дървеници

0

Тричленен състав на Софийския апелативен съд остави окончателно в ареста 39-годишния Димитър Любенов, който пиян и дрогиран предизвика катастрофа на Околовръстното шосе, при която загина французин.

Инцидентът стана на 25 септември м.г. около 4.30 часа. Автомобилът на Любенов – „Порше Панамера“, се е движил със 195 км/час, когато мъжът се е опитал да се включи от локалното платно в основното. При последвалия сблъсък с форд, в който е пътувало френско семейство, по-малкият автомобил се преобръща. 64-годишният Лорен Пети загива на място.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Установено е, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били французите, Димитър Любенов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. Затова и на 30 септември Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу 39-годишния мъж от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено.

Апелативните магистрати изцяло се съгласиха с доводите на първата инстанция и се мотивираха с достатъчно данни по делото, че именно Любенов е извършил престъплението, в което е обвинен. Нещо повече – вече са събрани много факти, които затвърждават обвинението в умишлено извършено престъпление, тъй като 39-годишният обвиняем е съзнавал, че не е в състояние да шофира след употребата на алкохол и наркотици и е разчитал на случайност, за да не стане катастрофа. Високата скорост, с която е управлявал, показва и липса на преценка за поведението му на пътя, категорични са съдиите.

Самият Димитър Любенов настоя да бъде пуснат, за да си види семейството, като беше категоричен, че не е убиец, а е станало ПТП, в което един е починал. Мъжът заяви още, че е добър шофьор, плащал си е глобите и мястото му не е в ареста с всякакви убийци и престъпници, имал си семейство и бизнес, а освен това в килията имало дървеници и хлебарки.

„Стига с тези арести и задържания“, провикна се Любенов в съдебната зала и тропна по банката пред магистратите.

Те обаче не се трогнаха и поясниха, че обвиняемият има множество санкции за шофиране с превишена скорост, а високата обществена опасност на извършеното от него налага извод, че при изменение на мярката той може да извърши ново престъпление.

Определението на САС е окончателно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.