Шок! БГ бизнесмен зад убийството на хърватския журналист Иво Пуканич

0

Разкриха българска следа при убийството на известния хърватски журналист Иво Пуканич, съобщава „Крик“. Иво Пуканич беше ликвидиран от балканската мафия през 2008 г. На 23 октомври той е взривен пред централата на загребския вестник „Национал“.

Престъплението е щателно планирано. Малко по-късно шестимата убийци бяха разкрити. Човекът организирал престъпление е Слободан Джурович, известен с прякора Кардинал. Всички бяха осъдени, а Кардинала получи 23 години затвор. 15 години след убийството на Пуканич остават неразкрити неговите поръчители.

Оказва се, че три седмици преди покушението Джурович е получил около 780 000 евро по личната си сметка в Черногорската търговска банка от тайната офшорна компания „General Pioneer” от Британските Вирджински острови. Хърватската и сръбската прокуратура допускат, че парите са част от обещаната награда за убийството на хърватския журналист.

Журналистическо разследване, водено от Международния консорциум успява да установи кой е истинският собственик на офшорната фирма.

Това е българският бизнесмен Огнян Бозаров.

През 1983 г. Огнян Бозаров е обвинен в Америка, защото е изнасял от тази страна в България технология за производство на компютърни дискове, въпреки че износът й тогава е бил забранен. Бозаров е арестуван в началото на 90-те години в Сан Франциско, а фактът, че българското посолство в Америка е наело адвокати, за да му помогнат, показва колко важен е той. В крайна сметка обвинението беше отхвърлено и делото дори не стигна до съд.

Журналистът Христо Христов, който отдавна разследва българските тайни служби, твърди в книгата си, че Бозаров години наред е работил за българското разузнаване по време на режима на комунистическия диктатор Тодор Живков.

Христов пише и за секретния проект „Нева“, който българската служба уж е започнала с руското КГБ през 1987 г., чиято цел е да се построи завод за производство на компютърни дискове в Русия.

Тази нова следа не е доказателство, че Бозаров стои зад убийството на журналиста, но разкрива връзките му с осъдения за ликвидацията Слободан Джурович и факта, че неговата компания е платила пари на Джурович, което прокурорите наричат част от „наградата за убийство“.

Бозаров заявява, че никога не се е срещал с Иво Пуканич, нито е знаел нещо за него или работата му и със сигурност не е организирал убийството му. Бозаров твърди, че всички плащания към Джурович са били част от законна бизнес сделка.

Документите, които адвокатите на българина предоставиха на разследващите журналисти, обаче не обясняват много нелогични неща около самото плащане, съобщава „Крик“.

Бозаров посочва още, че прокуратурата не се е свързала с него във връзка с разследване. В телефонен разговор с журналисти той призна, че се е срещал със Сретен Йоцич, но каза, че никога не е имал работа с него.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.