Шокиращо! С 316% са скочили цените на лекарствата за 10 години    

0

За 10-годишен период има 316% увеличение на лекарствата, обяви д-р Стефан Константинов.

„За да липсват лекарства, причините са най-различни – като започнем от външните, които са свързани с ковида, с прекъсване на доставките, липсата на суровини, изтегляне по финансови причини от пазари… Но има и кражби, легален и нелегален експорт на лекарства от държавата ни“, каза в тв ефира бившият здравен министър.

Според него има една огромна аномалия с фармацевтичния сектор.
„Ние сме най-бедната държава в Европа, а плащаме най-много пари за лекарства – 759 долара на глава на населението. Това ни нарежда във водещите позиции, зад нас са Австрия, Испания, всички скандинавски държави. Разходите за лекарства в НЗОК растат главоломно. За 10-годишен период има 316% увеличение, а инфлацията за този период е 37%. За онколекарствата е 800% ръст по каса“, обясни д-р Константинов.
По думите му огромната част, която хората доплащат – 66%, са за лекарства.

„У нас се плаща много за лекарства и както се плаща, изведнъж се оказва, че лекарствата ги няма. Тежка аномалия. Кой може да я предизвика. Ясно е, че има нещо сбъркано. Имаме ли във фармацевтичния сектор нелегални практики? Да, лекарства, които са изписани по Здравна каса за онкоболни, бяха засечени в други държави. Лекарства, които е трябвало да се направляват на онкоболни, не са им давани, касата ги е платила, а те са препродадени“, каза още той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.