Синът на Деси Радева стана бизнесмен  

0

Единственият син на първата дама Десислава Радева от брака й с червения депутат Георги Свиленски е вече бизнесмен, научи „Ретро”. В края на септември Страхил е регистрирал първата си фирма на територията на София. Това се е случило дни след като отпразнувал своя 27-и рожден ден.
Наследникът на президентшата е основал дружество с ограничена отговорност „Менопойнт”, чийто офис се намира на столичния площад „Славейков”. Дейността на фирмата е широкообхватна, но според данните в Търговския регистър, тя се занимава главно с маркетинг, реклама, организиране на събития, международна търговска дейност и други. Била е регистрирала с минимален капитал от 100 лева.

Още по-любопитна подробност е обаче, че съдружник на Страхил в бизнеса му е една от най-близките приятелки на майка му Десислава. Става дума за Петя Ангелова, която дълго време движеше фондацията на първата дама „Живата вода на България”, която в последно време не развива никаква дейност и е тотално замряла. Петя била от дълги години в маркетинг средите и двете с президентшата се познавали по професионална и колегиална линия. Самата Радева също работеше като пиар преди вторият й съпруг Румен Радев да стане държавен глава. Хора от обкръжението на първата дама издават, че тя съдействала и близката й приятелка Петя да бъде назначена като шеф на маркетинга и рекламата на Музикалния театър в София, тъй като там Деси се ползва с големи връзки. Директорката на театъра Еделина Кънева също е изключително близка с г-жа Радева.

Макар да няма пряко участие във фирмата на сина си и неговата съдружничка, по всяка вероятност президентшата няма да бъде безразлична към заниманията й, тъй като са пряко свързани именно с нейните професионални компетенции. Твърде вероятно е именно тя да е била инициатор на създаването на бизнеса, а идеята да не е дошла от сина й, коментират запознати.
Припомняме, че Страхил се прибра от Америка у нас преди 2 години. В САЩ той взе бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ в университета „Маунт Мърси“, щата Айова. След приключване на образованието си отвъд океана се върна в родината, но не продължи към следващата степен на обучение – магистратурата, макар да имаше амбиции да го направи, при това в някой от престижните европейски университети. Със завръщането си у нас синът на първата дама прекрати окончателно и спортната си кариера. От ученик той беше волейболна надежда.

Играл е за „Левски“, докато е бил в Испанската гимназия, а след това и за университетския тим в Америка. В свое интервю пред щатски вестник той сподели преди години, че искал да продължи с волейбола в Европа, след като се дипломира, но явно плановете му в спортна посока са се провалили.
Почти веднага след като се завърна на родна земя, Страхил беше назначен като експерт в голяма международна фирма. Компанията се занимава с дейности в сферата на консултантските услуги, а Страхил работеше в българския й клон, чиято централа е в центъра на София. Няма и година по-късно обаче той е вече горд млад бизнесмен. Странно съвпадение е, че освен доведения син на президента, и биологичният му наследник Георги Радев нагази в бизнес средите само половин година преди Страхил. От май 2023 г. Георги също е собственик на частна фирма, развиваща дейност в столицата и занимаваща се с търговия. 20-годишният президентски наследник няма съдружници и върти бизнеса си самостоятелно. Двамата с доведения му брат Страхил не са близки.

Самият Румен Радев обаче не ги делял и имал страхотни отношения и със Свиленски-младши. В единственото си интервю преди време наследникът на Деси Радева не спести комплименти по адрес на своя пастрок. „Имаме приятелски отношения с него. Винаги е до мен. Той има повече от приятелска роля в живота ми, но така ми харесва, защото с него е лесно да се говори и винаги мога да му поискам съвет“, казва Страхил.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.