Скорост! Джигит лети с 240 км/ч в София

0

Новите табла за скорост в София отчитат фрапиращи резултати само няколко месеца, след като бяха поставени. Рекордьор е автомобил, профучал с 240 км/ч, а над 100 леки коли са засечени да се движат с повече от 200 км/ч., съобщи bTV, като се позова на данни от столичната Пътна полиция.

32 радарни табла бяха разположени на различни точки по основни булеварди в София след катастрофата, предизвикана на 5 юли м.г на бул. „Черни връх“ от бившия футболист Георги Семерджиев, при която загинаха две млади жени.

Засега таблата събират само статистически данни – въпреки че показват нарушения, от тях няма да последват санкции. 

Шофирането с 240 км/час е засечено на Околовръстното шосе – в участъка между „Самоковско шосе“ и „Младост 4“. Таблото там е отчело още над 108 000 нарушения. Водач на лек автомобил пък е „прелетял“ през светофара на Околовръстния път при Казичене със скорост от 216 км/час.

Само 5 от таблата са регистрирали близо 500 000 хиляди нарушения. 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който предложи пакета от 20 конкретни мерки за подобряване на пътната безопасност в града, който бе единодушно приет и част от който са таблата, коментира, че те са мобилни.

„Демонтират се лесно и след месец – месец и половина ще бъдат поставени на други кръстовища. За съжаление общината няма никакви правомощия за нарушенията на пътя. Изпращаме ги на КАТ, за да могат да организират проверки. Статистиката е фрапираща, не очаквах толкова лоши резултати. За съжаление нищо не се е променило в поведението на малката група шофьор, които нарушават правилата. Регистрирани са трима, които карат с 240 км/час, а над 150 водачи карат с над 200 км/ч. Това е безумие, което трябва да спре“, категоричен бе Георгиев. 

Той уточни, че групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет внася законопроект, за да може КАТ да глобява нарушителите, установени чрез камери. Апелът е той да бъде подкрепен, за да може да се промени контролът по пътищата.

„До вчера нямахме табла и нямаше информация. Днес имаме такава и виждаме колко голям е проблемът. Общината разполага с 600 камери. Трябва да спрем убийците на пътя“, посочи още Георги Георгиев и уточни, че се предприемат и други мерки като осветление на пешеходни пътеки и поставяне на пешеходни острови. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.