След 9 юни: Край на сглобките

0

За да знаем какво ще правим след изборите, трябва да минат самите избори. Знаем със сигурност, че няма да позволим повече експерименти и потъпкване правилата на демокрацията. Сглобката беше експеримент с ротациите, с това вторият да управлява, първият да подкрепя, поява на министри, неясно откъде.

Класиката е коалиция, коалиционно споразумение, сериозни преговори, поставяне на цели пред държавата. Това заяви Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ и водач на листата на партията във Варна, в ефира на bTV.

„Ние сме достатъчно зряла партия, за да знаем, че в една демокрация няма начин да предпоставяш вота и волята на избирателите. Когато народът те нареди по определен начин, гледаш с кои партии може да съставиш обща програма с общи цели. Всичко спря в държавата през последните 3 години. „Хемус“ спря, хората във Варна ме питат кога ще стане готова, кога и „Черно море“ ще стане готова“, коментира той.

Според него хората разчитат на подобрена версия на управлението на ГЕРБ: „Реставрация след революцията. Хората видяха, че дотук са били лъгани и мамени. Статуквото бе дума, използвана от „Продължаваме промяната“. Между едрите популисти, между Кирил Петков и Костадин Костадинов, има органична връзка. Целта на ПП и на „Възраждане“ е България да не влезе в еврозоната.“

Общите гласувания на ГЕРБ и „Възраждане“ в пленарна зала той определи като „фантазии на ПП“: „Между нас и „Възраждане“ зее дълбока пропаст.“

„Намерението ни е да се отнасяме отговорно към държавата. На последните избори нямаше начин, при пет поредни парламентарни избори, да не опитаме да съставим правителство. Лудият с картечница, наречен „Промяната“, вече успя да изстреля достатъчно куршуми. Всеки глас за ГЕРБ е един патрон по-малко в картечницата на лудия“, каза още той.

„Ако статуквото означава политическа предвидимост, ред, ясни цели, сигурност, аз нямам проблем да се идентифицирам с такова статукво. Това понятие не е непременно негативно. Гражданите вече го желаят“, смята Митов.

На въпрос с кои партии имат една ценностна система, той заяви: „Програмите са ясни и публични. ДПС и ПП имат обща ценностна посока. След като са ценностно близки, трябва да си намерят общи цели и в програмите, за да формулират цели пред институциите и държавата, които да изглеждат общо.“

За „Магнитски“ той подчерта: „Сто пъти сме ги говорили тези работи. В листите си нямаме хора, санкционирани по „Магнитски“. Оттам насетне разговорът отново отива в посока какво искаме за държавата. За нас е важно да поставим няколко неща на масата, важни за европейските и националните избори. Не мога да говоря за ДПС – това е легитимна българска партия, за която гласуват български граждани. Не можем да предпоставяме с кого ще седнем на масата, когато изборите не са минали.“

Според него дълбоко корумпираните говорят за борба с корупцията, въпреки че цяла България ги е чула как ще разпределят неформалния кеш.

„Нашите опоненти обичат да си живеят в измислен свят, да халюцинират. Покрай гласуването на ООН за Сребреница чухме, че Александър Вучич се обадил на Бойко, а Бойко – на Димитър Главчев. Няма казус, България е гласувала така, както е трябвало да гласува, затова не отидохме на извънредното заседание на Народното събрание. Нашата позиция е ясна, аз и господин Борисов сме я оформяли преди време“, категоричен е Митов.

„Хемус“ ще построим колкото се може по-бързо. Имаше заделени пари – 1,3 млрд. лв. Денков дори не знае, че една магистрала се строи на лотове. „Хемус“ е един от първите приоритети, а къде изчезнаха заделените пари? Досега магистралата щеше да е минала Велико Търново, ако не я бяха спрели“, каза още той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.