След коклюша идва морбили

0

След епидемията от коклюш в България се очаква бум и на морбили. За това алармират лекари и се аргументират със зачестилите случаи на тази болест и в Европа в последните години.

„Ние не сме на остров и контактуваме със света. С епидемиите ще е така. Сега има коклюш, после ще е морбили, след това нещо друго. Лекарите са подготвени и не мисля, че има поводи за силно притеснение. Особено за тези, които са отговорни към собственото си здраве“, коментира пред „Телеграф“ общопрактикуващият лекар д-р Ангел Манчев.

„Както и с коклюша, така и с морбилито рискът идва от факта, че все повече хора отказват да се ваксинират. Особено в квартали, в които има проблеми с хигиената, това си е масова практика. Не мога да си обясня от какво ги е страх, но тази тема не е в компетенцията на моята скромна практика“, сподели още лекарят. Той припомни, че в началото на годината Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) призова европейските страни да проведат спешни имунизационни кампании, тъй като през първите 10 месеца на 2023 г. на континента са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, отколкото година по-рано.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.