Ще оправдаят ли двойния убиец Георги Семерджиев заради продажни ченгета?

0

Немарливост, некадърност или нарочни пропуски на разследващите органи започнаха да излизат от делото за трагичната катастрофа на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени.

На последното съдебно заседание стана ясно, че обвиняемият Георги Семерджиев може да се измъкне с по-леко наказание заради грешките на полиция и прокуратура. Грешки, които са допуснали, докато действията им се следяха под лупа от граждани и медии след инцидента. Щом по толкова общественозначим казус могат да оплескат нещата, как да вярваме, че държавното обвинение ще си върши работата по други сходни дела, които не са под прожекторите?

Обрат

Изненадата дойде тази седмица, когато в Софийския градски съд бяха представени няколко експертизи за състоянието, в което е шофирал Семерджиев в нощта на катастрофата на 5 юли миналата година. Според вещите лица, изготвили съдебнохимическата експертиза, изследваната проба кръв на обвиняемия не е показала наличие на синтетични наркотици и производни.

Експертите обаче влязоха в противоречие с колегите си, извършили токсикохимичната експертиза. Тя е установила наличие на метамфетамин, но без да е ясно с каква концентрация. Вещите лица, които са работили по нея, заявиха пред съда, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно. Пробата е доставена при тях замразена, което не позволява да се определи дали в кръвта има наличие на алкохол.

Това повдига няколко въпроса за работата на прокуратурата непосредствено след инцидента миналото лято. Семерджиев беше открит в апартамент около десетина часа след бягството му от мястото на катастрофата.

След това беше държан в жилището още 6 часа без да бъде изведен от полицията и откаран в болницата, където да се тества за наркотици. Не му е била взета кръв нито тогава, нито после в ареста. „Още нямаме резултат от назначената кръвна експертиза, но иззехме достатъчно количество кръв въпреки неговата съпротива“, каза водещият разследването Ясен Тодоров цяла седмица след задържането на Семерджиев.

Информацията, че обвиняемият е шофирал с метамфетамин в кръвта беше съобщена чак на 15 юли – 10 дни след инцидента. Тогава стана ясно, че кръвната проба е взета 48 часа след инцидента след разрешение на съда.

Не беше дадено обяснение обаче защо е отнело толкова време за съдебно разрешение предвид неотложността. Тогава също възникна противоречие при изследванията – в Александровска болница следи от наркотици не бяха открити, а метамфетаминът е установен при задължителната контролна проба, направена в Института по криминалистика и криминология на МВР, където техниката е уж по-ново поколение.

Едва ли някой ще понесе отговорност за престъпните грешки на разследващите органи в случая. Първо, за забавеното вземане на кръвната проба от Семереджиев, а след това и за неправилното ѝ съхранение. Както на никого не беше потърсена и наказателна отговорност за връзките на осъждания бивш футболист с полицията.

Какво стана с полицейския чадър?

Прокуратурата и МВР забравиха как Семерджиев свободно е шофирал без книжка цели 18 г. През това време е извършвал десетки нарушения по цялата палитра на Закона за движение по пътищата и е спиран многократно от полицията. Освен това по категоричен начин е установено, че в деня на инцидента е получил помощ от двама полицаи.

Силиконката с униформа Симона Радева е заснета от охранителните камери да носи стълба на Семерджиев, с която да се качи в апартамента, в който впоследствие е задържан. Тя признава това и пред съда. Също така Радева е видяна да се вози в автомобила на Семерджиев броени часове преди катастрофата. Дори тогава мъжът е направил и друго леко произшествие на Околовръстното шосе.

Но това не е всичко – приятелят на Симона Радева, също е дружал със обвиняемия за катастрофата. По някаква случайност той е и сред първите полицаи озовали се на бул. „Черни връх“ след произшествието. Адвокатът на семейството на Хариет Стефанович – една от жертвите на катастрофата, изнесе данни, според които приятелят на Радева – полицаят от Четвърто районно управление Мирослав Якимов не е снел данните на свидетел, който е видял Семерджиев да бяга от мястото на катастрофата.

В крайна сметка и Радева, и Якимов бяха уволнени от системата на МВР. И с дисциплинарните наказания очевидно приключи и разследването за полицейския чадър над Семерджиев. „Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции, че не се чисти.

Те са от различни сектори на отдел „Пътна полиция“, както и от Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо РУ на СДВР“, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Нито дума няма обаче за повдигане на обвинения.

Явно не е престъпление да помогнеш на някого да се укрие след убийство, било то и по непредпазливост.

Или не е престъпление да не изпълниш добросъвестно служебните си задължения като полицаи, за да прикриеш следи след катастрофата.

Текст на „Сега“, заглавието е на редакцията

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.