Ще се спука ли имотният балон?

0

Драстично поскъпване на имотите в последните 12 години, това сочи проучване на „Евростат“.

Ирена Перфанова, зам.-председател на НСНИ заяви, че много фактори са принудили пазара да тръгнат цените нагоре – коронавируса, инфлацията, войната.

„Има повишаване на цените, но има и търсене. Ако искаме да живеем в по-модерни и съвременни домове, това струва пари и трябва да се плати. Благодарение на това, че не сме в еврозоната, имаме ниски лихвени проценти по кредитите. В ЕС цените са надолу, но за много кратък период от време. Пазарът търси равновесна точка – в зависимост от лихвените проценти, цените на недвижими имоти се влияят. Очакваме стабилен и балансиран пазар у нас“, сподели тя пред Нова нюз.

По думите ѝ укротяването на пазара идва от множеството закупени имоти през последните 2 години.

„В София привлекателните зони са около метростанциите, южните и източните квартали. При новото строителство има разлика в етапите – когато се купува на зелено и преди въвеждане в експлоатация. Тази разлика се беше загубила, но вече се връща. Очакваме ръст на цените за проекти, които започват в момента“, разкри Перфанова.

От своя страна кредитният консултант Тихомир Тошев все още има много желаещи да си купят имот, но малко желаещи да продават.

„За да се покачат с 60%, първо паднаха 35% при предишната криза. Едва 2020 г. стигнаха нивата от 2008 г. Периодът с ниски лихви свърши – въпреки това обаче много малък ще е процентът на хора, които ще се откажат. Около 3-4% ще варират лихвите, ръстът ще е малък. Броят на сделките пада от края на миналата година. Очакваният ръст на лихвите ще откаже една група от купувачите на пазара, но масовият българин, който е планирал да си купи жилище, няма да се откаже. Цените на имотите ще спрат да растат, но няма да паднат. Хората да бъдат внимателни и да не купуват на всяка цена“, призова той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.