Гешев поиска имунитета на двама депутати от „Възраждане“

0

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители от парламентарната група на „Възраждане“ Веселин Вешев и Ангел Георгиев.

Предложението за искането е на Софийската районна прокуратура, тъй като срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

С определение от 9 декември 2021 г. на районните магистрати, наказателното производство по делото е спряно, тъй като Ангел Георгиев е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а Веселин Вешев е избран за общински съветник.

Няколко месеца по-късно – същият съдебен състав решава да не възобновява делото, като мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 2 август 2022 г. за Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Вешев не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на Централната избирателна комисия от 8 април т.г., двамата са обявени за народни представители от ПГ на „Възаждане“ и след полагане на клетва на 12 април, те вече са лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Ангел Георгиев и Веселин Вешев бяха задържани по време на протест пред Министерството на регионалното развитие през януари 2020 г. и обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.