Страшен майтап: 100 гласа не стигнаха на ВМРО за субсидия

0

ВМРО няма да вземе субсидия след тези извънредни парламентарни избори, макар очакванията да бяха, че ще успее да премине бариерата от 1%. Това става ясно от окончателните резултати от вота.

За партията сега са гласували 21 273 души. Това са 0.99% от всички отишли да упражнят правото си на глас. На практика на партията не й стигат едва 0,01%, или около стотина гласа, за да вземе субсидия от държавата.

За първи път след тези избори субсидия ще вземат партиите на Васил Божков и Радостин Василев – „Център“ и МЕЧ, които минават бариерата от 1%, но не успяха да влязат в парламента.

Размерът на субсидията се определя в края на всяка година със Закона за държавния бюджет. В момента за всеки действително получен глас на партиите се полагат по 8 лв.

В година на избори и когато размерът на субсидията е променен, те се изчисляват наново. Изплащането става на четири равни транша – до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година. Парите се дават от бюджета на Министерството на правосъдието.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.