Сухопътният Шенген не се вижда през разградената граница

0

Колко сигурна и колко шенгенска е граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да се разхожда до Сърбия и да се връща без проблеми обратно, натъпкана с дрога линейка да бъде спряна чак в Истанбул, а накрая и цял самолет да бъде пренесен през цяла България в камион и той да бъде хванат едва в Турция. Тези въпроси зададе само преди дни от телевизионния екран бившият вътрешен министър Иван Демержиев към приемника си на поста Калин Стоянов. 

Всичко това беше епизод от напрежението, обвиненията и внушенията между бивши и настоящо ръководство на МВР, но заедно с това определено повдига важния въпрос дали само австрийския инат спря България до Шенген и през сухопътна граница. За повечето експерти по темата е повече от ясно, че САЩ и основните фактори в ЕС можеха да натиснат безпроблемно Виена, но не го сториха. И колкото и да е приповдигнато настроението по върховете в България, то сухопътния Шенген определено е по-скоро далеч, отколкото близо – най-рано през 2025 г. И това със сигурност не само, защото сега е белгийско председателство в ЕС, че после ще е Унгария председател, че изборите в Австрия са през есента.

Очевидно има някакъв драматичен проблем със сухопътните граници,

който не е свързан само с това, че България има такива с три страни, които са извън ЕС – Сърбия, Турция, Северна Македония, не е само и заради желанието на основните европейски играчи да държат една буферна зона, не е само проблема с мигрантите, а за понякога скандалната пропускливост в една или друга посока. 

Ето да вземем примерите, дадени от Демерджиев. Очевидно той имаше предвид случая с един от обвинените за жестокото убийство на Кирил Русев, в което участва и синът на бивш финансов министър. Другият обвиняем – собственик на погребална агенция, се оказа, че е минал границата към Сърбия с личната карта на жертвата, а после се върнал със собствения си документ за самоличност. Границата към Сърбия и обратно е премината през ГКПП „Стрезимировци“. МВР обяви, че е отстранило трима гранични полицаи за случая, но и до момента не е ясно как изобщо е станал пробивът на границата. А той звучи и като в цялост много сериозен, защото става дума за поредица от скандални преминавания, влизания, излизания, с чужда карта, със своя карта и поставя ребром въпроса що за гранични полицаи, що за система, що за граница е изобщо. 

В края на септември 2023 г. пък бе обявено, че двама души с българско гражданство са задържани с дрога в Истанбул в линейка, с която са дошли от България. За операцията съобщи дори вътрешният министър на Турция Али Йерликая в профила си във Фейсбук.

Само преди дни пък

цял самолет „Чесна“, скрит в сръбски камион, беше разкрит от турските митнически

власти на ГКПП „Капъкуле“ на границата с България. Летателният апарат е бил намерен разглобен при проверка на товарния автомобил със сръбска регистрация. Става въпрос за самолет „Чесна 172F“ ,модел от 1964 г.  „Чесна 172“ е фамилия от четириместни едномоторни самолети, произвеждани от американската компания „Чесна Еъркрафт“ от 50-те години насам. Той се е намирал в ремаркето на камиона, като за тази цел са били демонтирани крилата му.

Тирът беше минал през България и беше влязъл в Турция през българския ГККП „Капитан Андреево“. Водачът на камиона, сръбски гражданин, е беше задържан по обвинение в контрабанда.

Бившият шеф на МВР обяви, че сегашният министър добре знаел за какво се използват тези самолетчета, защото Демерджиев като министър изпращал Стоянов като шеф на ГДБОП да разкрива престъпната им дейност. На повторен въпрос за какво се ползвали, Демерджиев обяви, че за нелегално пренасяне на наркотици или пари през границата. 

Това само припомни случая от юли м.г., кагато турските медии обявиха, че

български хеликоптер е влязъл на турска тетритория, хвърлил е 101 кг марихуана 

на пазарна стойност 20 милиона лири и се е върнал обратно. Заловени са трима заподозрени, написа тогава турският сайт Haberbg.net., позовайки се на местната полиция.

Според турският разказ екипите на въздушното радарно командване на Чанаккале забелязали, че хеликоптер, навлизащ в турското въздушно пространство от България, лети ниско над село Йенимахале в област Бабаески на Къркларели през нощта. Ситуацията е докладвана на командването на жандармерията на провинция Къркларели. В района екипите са иззели 101 килограма наркотици, опаковани в чували. Губернаторът на Къркларели Бирол Екичи каза, че международната престъпна мрежа, която е била следена от дълго време, е била разбита. 

„Установено е, че хеликоптерът е летял ниско в село Йенимахале в областта. Нашите екипи установиха, че хеликоптерът, който е хвърлил торби в региона, се е върнал обратно към българската страна. След инцидента 101 кг материал от скунк беше иззет при операцията, започната от жандармерията“, заяви още Екичи и добави: „Борбата ни срещу наркотиците ще продължи решително. Няма да позволим нашата нация и нашата младеж да бъдат отровени“. В същотто време беше съобщено, че разследването на 3-мата заподозрени в жандармерията продължава.

Турската страна обяви за установено, че килограми дрога са изхвърлени в района с хеликоптера. От нейната позиция обаче така и не стана ясно как така машината не е прехваната и защо не е принудена да кацне, а е оставена да се върне на българска територия.

Случката беше замазана и от турска, и от българска страна

Тогава от българската Гранична полиция прехвърлиха отговорността на Гърция и твърдяха, че машината е летяла именно от тази държава и не можели да си обясни защо турските власти намесват България. Така или иначе случката бързо бе заметена под килима, но ясно показа, че тези граници не изглеждат много сигурно.

Някъде тук се появи и американски правителствен доклад с пряко отношение към границата, в който се твърди, че терористи влизат в Европа през български мрежи за трафик. Въпреки че заплахата от тероризъм в България остава ниска, чуждестранни терористични групи се възползват от активните мрежи за незаконен трафик и контрабанда в опитите си да осигурят влизането на терористи в Европа от Близкия изток и Южна Азия. Това бе записано в доклада на Бюрото за противодействие на тероризма към министерството на правосъдието на САЩ в частта му за България.

Според американските експерти „обемът на нелегалната имиграция от региони, в които се намират терористични мрежи (предимно Сирия и Афганистан), както и корупцията в правоприлагащите органи,

остават трайни пречки пред надеждното пресичане на влизането в България на известни и заподозрени терористи.

Отчита се, че броят на идентифицираните чрез биометрични данни подобни лица се е увеличил значително през 2022 г., но голяма част от тях не са били задържани на границата. Вместо това те са били задържани във вътрешността на България. Българското законодателство в областта на предоставянето на убежище, съгласувано с регламентите на ЕС в областта на предоставянето убежище, ограничава възможностите на България да осуетява по-нататъшното пътуване на известните или заподозрени в тероризъм лица, пише в доклада.

В американският анализ пише и, че водещата институция за борба с тероризма е Държавна агенция „Национална сигурност“, в рамките на която от 2014 г. отделно действа Национален център за борба с тероризма, чиято цел е да идентифицира заподозрени, да обменя информация и да прекратява терористични действия. Външното разузнаване има „малка, предимно анализаторска, способност за борба с тероризма и също толкова малки оперативни способности, които са съсредоточени върху заплахите за българските интереси в чужбина“. Трето специално тактическо звено има в Министерството на вътрешните работи, което се занимава със заплахи вътре в България.

В доклада се отбелязва в същото време, че България продължава да е силен партньор на САЩ в борбата с тероризма. В него се посочва, че българското правителство е продължило да изгражда капацитета си за противодействие на тероризма и е поддържало близко сътрудничество с американски правителствени агенции, „въпреки че някои пропуски са продължили да възпрепятстват цялостната ефективност“. Констатация, която на дипломатически език означава много сериозна критика.

Това са само част от примерите и констатациите, които издават, че има нещо гнило на границата. Все неща, които не могат да бъдат замазани с хвалби колко сме готови за Шенген, колко мигранти сме хванали и колко не сме допуснали да влязат в България. 

Сигурната граница със сигурност е тази, която не допуска скандални и шумни пробиви. Там трябва да са усилията. Иначе дори един случай е достатъчен да обърне шенгенската каруца в калта.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.