ТЪРГОВЕЦ НА ВОТ: Кандидат-депутат от ДПС сгащен с имена и адреси, ромът Искро не е арестуван

0

Ромът Искро Фердов Бейков е кандидат-депутатът от листата на ДПС в 13-и МИР, у когото са открити случайно тетрадка с пълни имена и адреси на хора от кв. „Изток“ в Пазарджик, съобщи Би Ти Ви. Той е под номер 7 в листата. Мъжът беше спрян на кръстовище в ромската махала по време на рутинна проверка на пътни полицаи. Шофьорът, който е бил без колан, обяснил, че бърза, защото е член на секционна избирателна комисия. Това усъмнило служителите на МВР, защото проверката била в ранния следобед. Те решили да проверят колата и документите на мъжа.

Оказало се, че той е кандидат за депутат от политическа партия. В жабката на автомобила са открити списъци – тетрадка с пълните имена на хора от квартала, както и имена на улици. Списъците са иззети от полицията. Сигнал веднага е подаден в окръжната и в районната прокуратура. Според закона обаче, ако си кандидат за депутата, имаш имунитет и не може да бъдеш задържан или разпитан. 

Арести заради различен вид изборни престъпления извърши полицията днес. Най-тежък се очертава случаят в кърджалийското село Стремци, където е задържан председателят на подвижната секция. Той провеждал партийна агитация, а и имало край урната рекламни политически материали. Допускал и придружители.

В тази връзка БТА уточни, че се издирва второ лице, което попълвало вместо избирателите бюлетините в подвижната секция. В момента полицията разследва случая. При влизането си в сградата на полицията в Кърджали задържаният отрече да е агитирал или попълвал бюлетини на други лица. От ДПС обвиниха полицията в произвол. „Кое налага около 30 полицая да задържат един председател на секционна комисия? При това с показно пред медиите. За нас това е произвол“, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

Арест имаше и в Горни Дъбник, Плевенско. Става дума за мъж на 68 години, купувал гласове. Заради същото в сливенския квартал „Надежда“  са „прибрани“ двама души след активно наблюдение. В Ловеч също е образувано досъдебно производство за изборна търговия, но засега без задържани.

Най-често сигналите за купуване на гласове са срещу ГЕРБ и ДПС, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев по БНТ и Нова тв след края на изборния ден.

„Подчертавам, това са сигнали, дали реално са купувани гласове, ще се установи със съдебните актове“, обяви той.

Почти няма партия от участниците на изборите, срещу която да няма подаден сигнал за търговия с вот, коментира още министърът и добави: „Притесненията ми бяха, че с връщането на хартиената бюлетина ще се увеличат много повече опитите да се купуват или манипулират гласове – това се случи. За щастие активната работа на полицията доведе до образуване на двойно повече досъдебни производства. Имаме и много повече задържани спрямо предните избори“.

В рамките на днешния ден е имало само два сигнала за бомби, като нито един от тях не бил за училища, в които се гласува, каза още вътрешният министър. „Справихме се с тези заплахи вследствие на категоричните си действия от миналата седмица“, смята той.

Ще бъдат проверени причините за дефектирането на редица машини за гласуване, увери Демерджиев. „За съжаление работната група, която се сформира при мен, нямаше възможност да провери хартията за машините, тъй като тя бе доставена много късно. Предупредих и ЦИК, че има риск, след като не сме направили необходим брой тестове, това да доведе до спиране на работа на отделни машини. Слава Богу, не са чак толкова много машините, но ще анализираме внимателно този проблем“, каза министърът.

ДАННИ

Вотът днес протича без сериозни нарушения, но пък опити за такива е имало предостатъчно в предишните дни. Това стана ясно от думи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев около 10 часа. Той разговаря с журналисти при гласуването си в пловдивска секция.

„През последните 24 часа няма постъпили сигнали за бомбени заплахи. Секциите бяха отворени навреме“, каза Демерджиев. После отчете данните до вчера: „Има задържани 114 човека до края на деня. Има образувани 133 досъдебни производства. Досъдебните производства са 100 процента повече спрямо предходните избори. Над 50% повече са задържаните. Повече са и опитите да се манипулира вота“. Според него съответно и полицията била по-активна. Провеждали се редица акции: „Не сме спрели. Както обещах, цяла седмица текат в редица градове и населени места. Ще продължат и след изборния ден“.

От началото на предизборната кампания до 13,00 часа на 02.04.2023 г. са образувани общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите, сочат справките на прокуратурите от страната.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София – 43; АП-Бургас – 29; АП-Пловдив – 18; АП-Варна – 28; АП-Велико Търново – 15. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани на интернет-страницата на ПРБ, добавят от държавното обвинение.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори, пишат още от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.