Трагедия: Няма оцелели при катастрофата с президента на Иран

0

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа, която претърпя вчера в 15.30 българско време. Заедно с Раиси са загинали всички 9 души на борда на хеликоптер Bell 212, сред които външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан, губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан Малик Рахмати и имамът на град Табриз Мухамед Али ал-Хашим.

Заради лошото време и труднодостъпния планински район спасителните екипи достигнаха до мястото на катастрофата едва тази сутрин, въпреки че точното местоположение на хеликоптера бързо бе установено. Към 5.30 тази сутрин, агенция ISNA разпространи снимка на планинска местност, направена от 2 км. разстояние, на която има някакви остатъци от хеликоптер. Малко по-късно бяха разпространени и снимки от самото място. Ройтерс цитира тази сутрин ирански източници, според които машината е почти напълно изгоряла, а вероятността Раиси да е жив е минимална. Шефът на иранския Червен полумесец съобщи, че няма данни за оцелели пасажери, цитира иранската Press TV. Агенция Mehr съобщи, че президента на Иран „Раиси е попаднал в авиокатастрофа по време на изпълнение на своя дълг пред народа и приел мъченическа смърт“.

Надежда, че има живи след катастрофата се появи за кратко снощи. „След катастрофата двама души от хеликоптера са успели да се обадят и това увеличава надеждата ни“, съобщи снощи иранският вицепрезидент Мохсен Мансури. Имамът на град Табриз Мухамед Али ал-Хашим, който е бил на борда, два пъти се е обаждал след катастрофата, заяви зам.-министърът на МВнР Мехди Сафари. Губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан Малик Рахмати, който също е бил на борда, също е позвънил за да каже, че чува сирените на линейките.

С Раиси е пътувал и външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан.

Операцията по издирване на пострадалите се ръководеше от шефа на КСИР ген.майор Хюсеин Салами. Началникът на Генщаба на иранската армия ген. Мохамед Багери разреши всички военни ресурси да бъдат използвани за издирването. Лидерът на Иран аятолах Али Хаменей свика привечер в неделя извънредно заседание на Съвета за сигурност на Иран. Президентът на САЩ Джо Байдън проведе екстрено съвещание за инцидента в Иран. ЕС следи ситуацията, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

По първоначални данни става въпрос за „инцидент с твърдо кацане“. Според зам.-министър Сафари, причината за инцидента вероятно са атмосферните условия, които били динамични. Хеликоптерът на Раиси е бил съпровождан от още два хеликоптера, които кацнали невредими в крайната дестинация, според иранската държавна телевизия.

Според медиите инцидентът се е случил в иранската провинция Източен Азербайджан, между селата Узи и Пир Дауд в близост до град Джолфа, на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран. Известни са точните координати на инцидента – 38.684 с.ш, 46.527 и.д. Към мястото на инцидента първоначално бяха изпратени 20 спасителни екипа и части на армията, а в началото на нощта спасителните екипи вече бяха 65. Районът обаче е труднодостъпен, търсенето е затруднено и от гъстата мъгла. В издирването се включиха 32-ма алпинисти от Турция. Специални части на иранската армия пристигнаха в района за да участват в издирването през тъмната част на денонощието. 

По-рано в събота иранският президент Ебрахим Раиси (вляво) се срещна с азербайджанския си колега Илхам Алиев за откриването на язовир Киз-Каласи на река Арас, който бе изграден съвместно от двете държави.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.