Тука има – тука нема: Пиарът на НСлС опроверга Сарафов и Демерджиев за атентата

0

Нищо от съобщеното от прокуратурата и Министерството на вътрешните работи за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев не отговаря на действителността. Това се разбра от думите на говорителя на Националната следствена служба Мариян Маринов.

Следовател Маринов е категоричен, че тепърва ще се изготвят експертизи, които да отговорят какъв е видът на взривното вещество и устройството, как е било активирано, количеството на взрива и евентуално произходът. По-рано днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е шеф на НСлС, обяви, че експертиза вече е показала, че използваното взривното устройство е самоделно. „На мен такова нещо не ми е известно“, каза обаче говорителят на следствената служба.

Според него не може да се отговори и на въпроса какво количество тротил е използвано за бомбата, а оценката на Сарафов, че става дума за поне 3 кг е „само предварителна преценка“. Освен това следовател Маринов не е чул в разследването на атентата да участва израелски експерт по контратероризъм. Преди това зам.-главният прокурор заяви пред журналисти, че такъв експерт е огледал мястото на произшествието и е останал възхитен от сложността на бомбата.

Друга мистерия остават щетите по автомобила на Националната служба за охрана, с който е пътувал Иван Гешев. По думи на Сарафов те са значителни, но говорителят на НСлС, която все пак води разследването, заяви, че не може да конкретизира. „Лични възприятия нямам. Каквото и да ви кажа, няма да отговаря на действителността“, обясни той.

Другите тайни около инцидента са кога главният прокурор е решил да пътува по този маршрут към Самоков и дали е бил със семейството си, както първоначално беше съобщено. Говорителят на Гешев Сийка Милева обаче не отговори на тези въпроси с мотива, че не може да разкрие „информация от личен характер“. „Няма да навлизаме в личното пространство на главния прокурор“, отсече Милева.

НСлС изненадващо опроверга и вътрешния министър Иван Демерджиев, който каза по-рано, че вече има заподозрян за атентата.

„Не ми е известно да има заподозрени“, заяви следовател Маринов, а Милева допълни, че в българското наказателно право няма такава фигура като заподозрян.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.