Тупик: България непричом към взрива на Кримския мост

0

България е непричом (няма нищо общо, русизъм, б.ред.) с взрива на Кримския мост. Това е установила предварителната проверка на Софийската градска прокуратура, научихме от пост на главния прокурор Иван Гешев в Twitter. „Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност“, твърди още той.

Мостът, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври. Ден след това шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни. Според руското разследване взривът е причинен от камион, който се е движил по маршрута – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

<blockquote class=“twitter-tweet“><p lang=“bg“ dir=“ltr“>Колегите от Софийската градска прокуратура категорично установиха, че България 🇧🇬 няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност 🇪🇺.</p>&mdash; Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) <a href=“https://twitter.com/IvanGeshevPG/status/1617105364398252034?ref_src=twsrc%5Etfw“>January 22, 2023</a></blockquote> <script async src=“https://platform.twitter.com/widgets.js“ charset=“utf-8″></script>

Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август, твърди ФСБ (Федералната служба за безопасност). В резултат на взрива са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е преминавал по моста.

В информация на руските медии се споменава фирма „Балтекс Кепитъл“, която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе. Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма „Тиваком“.

След обвиненията на Кремъл последва реакция от страна на българското правителство. „Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут“, обяви в официално съобщение правителственият пресцентър.

Въпреки това служители на ГДБОП и Агенция „Митници“ иззеха документи и видеозаписи от държавната компания „Свободна зона – Русе“ в издирване на товара, посочен от Кремъл. Софийската градска прокуратура пък се самосезира и започна проверка, която възложи на МВР и ДАНС.

Веднага след атентата в Русия бяха задържани осем души, които според ФСБ са замесени във взривяването на Кримския мост. Петима от тях са руски граждани, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на задържаните се увеличи с още трима. Според официалната руска позиция инцидентът е терористична атака на украинските служби.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отрече страната му да е замесена във взрива. Освен българската прокуратура, която извърши проверка по случая, Службата за национална сигурност на Армения образува наказателно дело за „съучастие в терористичната атака на Кримския мост“.

„Нито един товар тротил, нито един камион или вагон с други експлозиви не е преминавал митническата граница. Ако някой твърди, че камионът все пак е преминал държавната граница, ще започне разследване и ще бъде потърсена отговорност на извършителите. Не мисля, че трябва да се оправдавам“, каза заместник-министърът на финансите на Грузия Георги Какауридзе.

Тупик

Разследването в Русия също е в задънена улица. На 7 декември 2022 г. от следствения комитет заявиха, че организаторите на терористичния акт не са установени, съобщава Телеграм каналът ВЧК-ОГПУ. До момента не е ясно нито какво е взривното вещество, нито неговото количество, нито как точно е взривено, нито как е укривано по време  на транспортирането. Дори не е установена категорична украински следа.

Има само 8 арестувани, които са участвали в различни етапи на терористичния акт, според следствието. Но и тяхната вина се крепи на косвени доказателства. Те се разследват като съучастници, макар че отричат да са знаели изобщо за готвения атентат. Самият изпълнител засега не е известен.

В безсилието си следствието прибягва до абсурдни обвинения.

Олег Антипов, собственик на фирма „ТЭК-34“, която приема поръчката за превоз в Крим 23 тона полиентиленово фолио, а вместо това уж превозва бомбата, например сам се свързва със спецслужбите, за да даде информация. И няколко дни по-късно е арестуван като съучастник.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.