Турчин заловен със златно съкровище на „Капитан Андреево“

0

Над половин килограм златни изделия на стойност 60 139 лева откриха митническите служители.

На 18.02.2023 г. на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с турска регистрация с водач – турски гражданин, превозващ стока от Турция за Германия.

По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При личен преглед на водача в двата джоба на якето му са открити изделия от жълт метал- пръстени, обеци, гривни, медальони.

Извършената експертиза от вещо лице установява, че изделията са с тегло 533.60 грама от 14- и 22-каратово злато на обща стойност 60 139 лева.

Контрабандните златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Шофьорът е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение парична гаранция.

Агенция Митници напомня, че при пренасяне на изделия от благородни метали през границата на страната, външна за ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро – 300 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.