ТВЪРДО: Кмет не дава перки в морето – убиват туризма и риболова

0

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до Министерски съвет и до 49-ото Народно събрание на Република България, с която изразява своето несъгласие с приемането на Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Според него той трябва да бъде отменен или съществено изменен.

Градоначалникът обяснява, че Община Созопол и жителите на най-романтичния град на нашето море, не са против въвеждането на ВЕИ централи, но считат че точно морските пространства не са подходяща платформа за развитие на този вид съоръжения.

Това искане на кмета Янакиев е подкрепено със становища на Българската асоциация за туризъм и на браншовите организации в сферата на туризма и рибарството.

„В качеството си на кмет на община Созопол, както и браншовите организации и общинските съветници, настояваме, в случай че настоящия законопроект не бъде оттеглен,  да бъде разписан ясен текст, съгласно който риболовните и туристически зони да се изключат от зоните за строеж на вятърни електроцентрали в морските пространства на Република България“, се казва в писмото на кмета.

По думите му, приемането на Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, ще нанесе съществени щети на риболовния отрасъл, туризма по българското Черноморие и биоразнообразието в акваторията на Черно море“.

Според него, законопроектът не отчита интересите нито в туристическия, нито в риболовния сектор. Не се отчитат редица рискове относно опасностите за морските биологични ресурси, които крият вятърните електроцентрали, построени в морето.

„Изграждането  ВЕИ в морето може да промени морската екосистема като повлияе на миграцията на рибите, местата за хвърляне на хайвер и хранене. Рибарите изразяват загриженост за шума и вибрациите, които ще предизвикват перките и за електромагнитното поле около проводниците. Със сигурност приемане на проекта ще увеличи замърсяването на морското пространство“, смята кметът на Созопол.

Освен това Созопол се намира на пътя на мигриращите птици – „Виа понтика“. В близост е и резерватът „Пода“, където целогодишно гнездят защитени видове. Създаването на съоръжения, високи над 100 метра в региона би нарушило обичайното поведение на птиците, което би довело до промяна на екосистемата в региона, пише още в писмото.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.