Убийцата Габриела от ПП загуби делата за децата си

0

Убийцата от бургаската листа на „Продължаваме промяната” Габриела Славова е загубила делата за настаняването на децата ѝ при родителите на Пейо Пеев, установи проверка в Административния съд, където тя подаде жалба срещу акта на социалната дирекция.

Габриела Славова беше арестувана на 21 януари заради убийството на съпруга си Пейо Пеев. Заедно с нея беше задържана и майка ѝ Красимира. Още същия ден от МВР са предали децата на родителите на жертвата, а два дни по-късно социалните ги настаниха по спешност при Орлин и Иванка Пееви.

Едното момченце е бебе, а другото е на 6 години

По документи и двете са на удушения Пеев. За по-малкото бившият депутат Велико Минков води дело за бащинство, като ДНК експертиза след задържането на Габриела показа, че момчето е от него.

В първите дни на разследването Габриела беше под домашен арест. На 29 януари тя и леля ѝ Светлана, която е адвокат, атакуваха заповедта за настаняване на децата при родителите на Пеев пред Административния съд в столицата. На следящия ден обаче Габриела беше върната в ареста и я пуснаха преди две седмици. През това време магистратите са решили и двете дела в полза на социалната дирекция и са отхвърлили жалбата на майката. Обвинената в убийството на съпруга си е осъдена и да плати общо 2 хил. лв. разноски за адвокати. 

Според Славова децата ѝ са настанени в нарушение на правилата, защото в доклада на социалните служби няма оценка на родителския ѝ капацитет и липсват мотиви. Момчетата са настанени при баба си и дядо си по член от закона за деца в риск, когато са в семейната си среда. В случая обаче бащата е убит, а майката е в ареста.

Според Габриела синовете ѝ били настанени при непознати хора, с които са били твърде малко време и нямат емоционална връзка с тях. Те не били запознати с потребностите им, здравословното им състояние, алергии, навици, детска градина. Твърди, че малките са изведени от дома на Габриела без лични вещи, а от раждането им тя е полагала грижи за тях сама, само по-голямото прекарвало време и с баща си.

Дирекция “Социално подпомагане” в “Красно село” обаче твърди друго. Служителите са посетили дома на Иванка и Орлин Пееви.

Там имало добри битови условия, жилището било оборудвано с всичко необходимо за нуждите на децата, за които се полагали адекватни грижи.

Социалните работници посочват, че ако са при Габриела, която е под домашен арест с електронна гривна и забрана да напуска жилището си, няма данни кой ще ѝ помага за задоволяване на материалните и битови нужди на децата. Точно с мотив да се грижи за децата си Габриела беше под домашен арест след първата мярка за неотклонение дни след убийството. Тогава момчетата вече са били при родителите на Пейо Пеев. Освен това други роднини и близки не са заявявали желание да се грижат за двете деца. Съдът посочва обаче, че социалните трябва да изследват капацитета на Габриела да ги отглежда и повторната им социализация при нея.

Мярката за настаняване е по спешност и не е окончателна Софийският районен съд трябва да реши в отделно дело кой ще се грижи за децата постоянно. 

По делото за по-малкото молба да бъде страна по делото е внесъл Велико Минков, но му е отказано заради неплатена такса. Преди дни той разказа, че редовно посещава жилището на родителите на Пейо Пеев, за да вижда сина си и да се грижи за него.

Преди убийството и ареста на Габриела тя не му е позволявала да вижда бебето и е отричала да е негово. Затова Пейо и Велико са се виждали, а жертвата на бруталното престъпление е бил съгласен да признае, че Велико е бащата на второто дете. Предполага се, че това е причината за убийството му. След като забременява от Велико, Габриела принуждава Пейо Пеев да сключат брак, макар и да не са живели никога заедно. Той се съгласил заради обещанието да вижда своето дете. Делото за бащинството на Велико Минков е в Бургас, но още не е приключило.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.