В Общинските съвети: „Промяната“ закъса

0

Председател на общинския съвет в Благоевград стана почти неизменен човек от статуквото. В Пазарджик съветът е блокиран подобно на София. Единствено във Варна може да се каже до някаква степен, че „силите на промяната“ са овладели местната власт.

Такава е разстановката след първите заседания на местните парламенти в извънстоличните областни центрове, където ПП-ДБ спечели кметския пост. Положението в самата столица е добре известно:

В Благоевград начело на общинския съвет отново застана Радослав Тасков от ВМРО. Той ръководи органа от 2011 г. досега, с изключение на периода 2019 – 2021 г. Председател е бил дори в мандата 2003 – 2007 г. Тоест, с оглед на актуалността е важно да се отбележи, че е бил партньор на всички кметове от ГЕРБ, а и на управлявалия досега Илко Стоянов.

Важно е също, че Тасков бе преизбран, без да бъде издиган друг кандидат – и най-вероятно около него и кмета Методи Байкушев ще се върти местната сглобка – ако въобще е трайна заради уникалната фрагментация. 16 са политическите сили в 41-членния общински съвет: ВМРО е с 6 съветника, ГЕРБ и „Гергьовден“ с по 4, ПП-ДБ е една от формациите с 3 и т.н.

В Пазарджик също не е лесно – 15 формации съставят общинския съвет. Най-много са съветниците на „Новото време“, тоест на бившия кмет Тодор Попов – 10. Съпартийците на новия Петър Куленски са едва  4, толкова са и герберите, като това са вторите по численост сили в съвета. Раздробеността към момента пречи на каквато и да е продуктивност. След три гласувания и безброй часове на препирни председател не е излъчен. Сагата ще продължи следващия вторник.

Във Варна формално към момента е формирано мнозинство зад Благомир Коцев, в основата на които са ПП-ДБ и „Алтернативата на гражданите“. Те имат общо 14 съветника, ще разчитат на т.нар. плаващо мнозинство. Председател на местния парламент стана Христо Димитров от „Алтернативата на гражданите“.

Той е един от собствениците на голямата строителна фирма „Планекс“, а цялата листа на формацията бе съставена от представители на местния едър бизнес. Интересно е също, че още преди вота Димитров бе казал, че кметът ще бъде подчинен на общинския съвет – предстоят интересни времена, през които ще се види кой точно управлява Варна.

РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА…

В общините на ГЕРБ нещата са спокойни. Пловдивският съвет бе оглавен от дългогодишния съветник на партията Атанас Узунов (бивш рефер, кум на Христо Стоичков).

Най-новото е, че още един човек от спорта – Николай Бухалов, влезе в управлението на града. Той стана зам.-кмет с ресор „Социални дейности, младежки политики и спорт“. Бухалов е от квотата на „Кауза Пловдив“ – формацията на досегашния зам.-кмет Георги Титюков. Главен архитект, към момента временно, е Яна Желязкова, която досега бе в район „Тракия“ с новия управник на града Костадин Димитров.

„Алтернативата на гражданите“, което не е партия, а общ бранд на листи в различни градове, се сдоби с председател и в Стара Загора – Ивета Лазарова. На местна почва към бранда се числи ВМРО. Ситуацията в съвета не е нова, защото и в миналия мандат Живко Тодоров управляваше с председател от по-малка формация.

Без никакъв проблем в Бургас ГЕРБ сложи за председател Михаил Хаджиянев. Той дълги години оглавяваше или общинската, или районната избирателна комисия. На тия избори пристана на партията на Бойко Борисов чрез гражданската й квота.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ГРАДОВЕ

Любопитно е положението в Добрич. Красимир Николов от ГЕРБ, който проведе оспорвана битка с Йордан Йорданов за кметския пост, оглави съвета. Кандидатурата на човек от местната коалиция на кмета се оказа неуспешна.

В Кюстендил към момента се случва това, което представителите на „Партия на зелените“ кажат. До кмета Огнян Атанасов като председател на съвета застана Димитър Велинов.

Макар да няма голяма група в съвета, съюзът ИТН – БВ в Ловеч, освен кмет, излъчи и председател – съответно Страцимир Петков и Стефан Тихолов.

В Ямбол, където втори мандат „царува“ Валентин Ревански чрез „Пряка демокрация“, местният парламент отново бе оглавен от Антон Шиков. Доминацията на „Пряка демокрация“ е фамозна – 21 съветници от общо 37.

Много напечено е в Сливен. „Пряка демокрация“ там бе на кметски балотаж и е втора сила в съвета. До момента не се предава, макар ГЕРБ по брой съветници да й води с 14 на 8. Председател не е избран, зад кмета от ГЕРБ Стефан Радев все още няма мнозинство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.