ВАС върна на поста пребит кмет

0

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Бургаския административен съд за обжалване на избора на пребития на вота Христо Бардуков за кмет на созополското село Зидарово.

Решението на съда е окончателно.

Делото беше образувано по касационна жалба на местна коалиция след като бургаският съд обяви за недействителен резултата от местните избори в селото през миналата година по жалба на изгубилия кандидат – бившият кмет Стойчо Петков(ГЕРБ).

След излизане на решението днес, в интервю за Радио Бургас, Бардуков коментира: „След една тежка изборна нощ, в която многократно казвах, че имам по един представител на секция, защото село Зидарово е с 2 секции и опонентите ми решиха, че съм манипулирал с тези двама души изборите.

Те решиха да обжалват избора, а Бургаският административен съд извади такива доводи, които в закона ги няма в практиката. Нали всичките 12, ако не се лъжа, членове на секционни комисии разписаха протоколите с особено мнение, нито един от тях не беше мотивирал особеното си мнение. Оттам, че чувалите били развързани, че били запечатани с не знам си какъв печат неща, които по никакъв начин не променят вота.

Напротив, когато се стигна да повторното преброяване на бюлетините вместо 10 гласа се оказва, че в моя полза има 12.“

Бардуков припомня и за извършеният тежък побой над него в навечерието на изборите и изразява надежда делото срещу нападателите също да приключи скоро.

Решението на ВАС потвърждава решението на Общинската избирателна комисия в Созопол, с което Христо Бардуков се обявява за избран за кмет на кметство с. Зидарово, общ. Созопол.

Неговият конкурент в предизборната надпревара – бившият кмет Стойчо Петков (ГЕРБ) е осъден да заплати по 1000 лева на Бардуков и на Местна коалиция „БСП за България“ (КП „БСП за България“, Политическа партия „МИР“, Политическа партия „Български гласъ“), представляващи направени разноски за адвокатско възнаграждение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.