Вижте кандидат-депутатите с лукс имоти за милиони в чужбина   

0

Завидно скъпо имущество в чужбина притежават част от кандидат-депутатите за 49-ия парламент. Справка в имуществените им декларации, подадени към КПКОНПИ, разкрива, че някои от тях са успели да се сдобият с атрактивни имоти в големи европейски столици.
Начело на списъка е Кристиан Вигенин, който е горд собственик на апартамент в Брюксел. Жилището на социалиста се простира на 98 квадратни метра площ и се води по документи на Вигенин и неговата съпруга Милена. С него те се сдобиват още през далечната 2009 г., а сумата, която плащат, е колосалните 663 хиляди лева. 14 години по-късно апартаментът им в белгийската столица се е оскъпил поне двукратно, предвид инфлацията и растящите цени във всички икономически сектори, коментират експерти в сферата на недвижимите имоти.

Съсед на Вигенин в Брюксел е и Христо Иванов. Лидерът на „Да, България” не е пряк собственик на имот в Белгия, но съпругата му Йорданка Иванова от миналата година може да се похвали, че притежава къща с гараж в Брюксел. Имотът на семейство Иванови е 195 квадрата и е придобит през 2022 г. на цена от 655 хиляди лева. За дългогодишната си политическа кариера Христо Иванов нито веднъж не се е появил на публично мероприятие със своята съпруга и майка на двете му деца – Йорданка. За жената до лидера на „Да, България” информацията е съвсем оскъдна, а нейни снимки липсват дори в социалните мрежи. Всъщност Йорданка е негова колежка по професия и образование и в момента е действащ адвокат. Тя е лектор и към частен център за обучение и квалификация в София. Очевидно кариерата й се развива повече от стремглаво и добре, щом може да си позволи да инвестира в къща в Брюксел – един от най-скъпите градове в цяла Европа.
Колегата на Христо Иванов от ДБ Владислав Панев пък може да се похвали с апартамент в Холандия за 356 939 лева. Жилището на кандидат-депутата се намира в град Тилбург и е от 85 квадрата. По документи той е съсобственик заедно със съпругата си Таня Панева, с която притежават и още 8 имота в България.

Двама кандидат-депутати от редиците на ПП също са се облажили с чужбинско имущество. Настимир Ананиев, дясна ръка на Кирил Петков, е собственик на апартамент чак в далечна Ирландия. Макар жилището да е миниатюрно и с площ от скромните 45 кв. м, цената му е повече от внушителна. За него Настимир и съпругата му Петя са платили над половин милион, с точност 518 295 лв. Инвестицията те са направили още през далечната 2005 година, доста преди да си купят свое жилище в София. С апартамент в столицата се сдобиват чак през 2017 г. Той обаче е три пъти по-голям – цели 163 квадрата, и е струвал 233 700 лева.

И друг представител на ПП е инвестирал в имот в чужбина. Калоян Икономов е заявил пред КПКОНПИ, че притежава апартамент в столицата на Украйна. Жилището му в Киев е с площ 83 квадрата, закупено е през 2021 г., малко преди да започнат военните действия в страната. Цената му при покупко-продажбата е била завидно висока – 407 528 лева, предвид централната локация. Инвестицията на Икономов в Украйна съвсем не е необяснима, тъй като неговата съпруга всъщност е украинка по произход. Семейството обаче не живее постоянно в Киев, а обитава столичен апартамент за близо 400 бона от 2017 г. насам.

Безспорно най-скъп имот в чужбина обаче притежава бившият вицепремиер Гроздан Караджов. Той отново ще се бори за място във властта и е водач на листата на сгромолясалата се партия на Слави Трифонов в Пловдив. Караджов и жена му Цецка са собственици на луксозно жилище в Рим. Апартаментът им там е цяла резиденция с площ от близо 300 квадрата. Към него вървят още мазе и две паркоместа. Намира се в един от най-скъпите райони на Вечния град и в близост до знакови туристически забележителности. Имотът в италианската столица Гроздан и Цецка закупуват през 2021 г. срещу 987 713 лева. Те са уточнили в декларация на Караджов пред КПКОНПИ, че произходът на средствата е от семейни спестявания и заем. От снимките в социалните мрежи на съпругата му се вижда, че двамата и децата им често пътуват до дома си в Рим за почивка и забавления.

Още един кандидат-депутат под крилото на Слави Трифонов разполага със скъпо имущество в чужбина. Става дума за Танер Тюркоглу, който е втори поред в листата на ИТН в Пловдив след Гроздан Караджов. Танер е декларирал, че притежава 3 имота в Турция. Първият от тях е къща с двор в Мудания, простираща се на 350 квадрата, струваща 120 000 хил. лв. и придобита през 2018 г. Година по-късно кандидатът за депутат на Слави купува и апартамент в Бурса от 120 квадрата за 70 хиляди лева. От 2016 г. пък е собственик и на къща с двор и площ от 550 кв. м отново в Бурса. Нейната цена е 140 бона.

С имот в гръцко разполага Екатерина Захариева от ГЕРБ. Бившата външна министърка и съпругът й Ангел придобиват земеделска земя в южната ни съседка още през 2008 г., но по-късно започват да строят върху нея къща със студиа. По проект лятната им резиденция в Гърция ще се простира върху 320 квадрата разгърната площ. До момента те са платили 178 517 лв., става ясно от имуществената декларация на Захариева.

С най-скъпи имоти в България от всички кандидат-депутати пък могат да се похвалят Владимир Табутов от ПП и Костадин Ангелов от ГЕРБ. Табутов е собственик на апартамент в София на стойност 1 528 850 лв., а Костадин Ангелов има къща в полите на Витоша за 586 749 лв.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.