Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ

0

За руския наемнически ръководител Евгений Пригожин се предполага, че е загинал, след като самолет, сред чийто пътници присъства и неговото име, се разби северно от Москва без оцелели.

Евгений Пригожин. СНИМКА: ТУИТЪР
Евгений Пригожин. СНИМКА: ТУИТЪР

Шейсет и две годишният Пригожин оглави метеж, започнал на 23 и приключил на 24 юни, който по думите на руския президент Владимир Путин е могъл да тласне Русия към гражданска война.

И други, които през годините се опълчваха срещу Путин и интересите му, също загинаха или бяха близо до смъртта при неизяснени обстоятелства.

Следват подробности за тези загадъчни произшествия:

АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

През август 2020 г. най-изявеният опозиционен водач в Русия Алексей Навални беше прехвърлен със самолет за медицинско лечение в Германия, след като беше отровен в Сибир, като западни експерти заключиха, че става дума за бойното отровно вещество „Новичок“. Москва отрече да е замесена в случая.

Навални си спечели похвали по целия свят за личното си решение да се върне в Русия през 2021 г. Веднага след пристигането си той беше арестуван. Сега излежава 11 и половина годишна присъда за измама и други обвинения, които според него са изфабрикувани. Политическото му движение беше обявено за „екстремистко“. Наскоро бяха добавени още 19 години към присъдата, която той изтърпява в строго охранявана наказателна колония.

СЕРГЕЙ СКРИПАЛ

СЕРГЕЙ СКРИПАЛ
СЕРГЕЙ СКРИПАЛ

Бивш руски двоен агент, който предавал поверителни сведения на британското разузнаване, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити през март 2018 г. в безсъзнание на пейка пред търговски център в английския катедрален град Солсбъри.

Те бяха откарани в болница в критично състояние, а британските власти заявиха, че са били отровени с „Новичок“, семейство нервнопаралитични вещества, разработени от съветските военни през 70-те и 80-те години. И двамата оцеляха.

Русия отрече да има каквото и да било участие в отравянето и посочи, че Великобритания нагнетява антируска истерия.

ВЛАДИМИР КАРА-МУРЗА

Руски опозиционен деец, Владимир Кара-Мурза изрази убеденост, че през 2015 и 2017 г. срещу него са били направени опити да бъде отровен. Впоследствие германска лаборатория е открила в тялото му повишени равнища на живак, мед, манган и цинк, се казва в медицински доклади, видени от Ройтерс. Москва отрече да е замесена.

АЛЕКСАНДЪР ЛИТВИНЕНКО

Александър Литвиненко
Александър Литвиненко

Александър Литвиненко, бивш агент на КГБ и изявен критик на Путин, почина през 2006 г. на 43-годишна възраст, след като пил в лондонския „Милениум Хотел“ зелен чай с полоний-210, рядък и мощен радиоактивен изотоп, както съобщиха британските власти.

Путин вероятно е одобрил убийството, заключи през 2016 г. британското разследване. Кремъл отрече да е замесен.

Разследване, оглавявано от висш британски съдия, установи, че бившият телохранител от КГБ Андрей Луговой и друг руснак, Дмитрий Ковтун, са извършили убийството като част от операция, организирана според съдията от руската Федерална служба за сигурност, основната структура приемник на съветското КГБ.

Литвиненко бяга от Русия във Великобритания шест години преди деня, в който е отровен.

АЛЕКСАНДЪР ПЕРЕПИЛИЧНИ

Четирест и четири годишният руснак беше открит мъртъв през ноември 2012 г. в луксозното си имение край Лондон, след като излязъл да потича за здраве.

Александър Перепилични потърсил убежище във Великобритания през 2009 г., след като помогнал на швейцарско разследване срещу руска схема за пране на пари. Внезапната му смърт породи предположения, че може да е бил убит.

Британската полиция изключи версията за насилствена смърт въпреки подозренията, че може да е бил отровен с рядка отрова. На предварителното съдебно изслушване бяха изнесени данни, че в стомаха му са открити следи от рядка и смъртоносна отрова от жълт жасмин (гелсемиум).

Преди смъртта си Перепилични се е насладил на обилна порция супа от киселец, популярно руско ястие. Русия отрече да е замесена.

ВИКТОР ЮШЧЕНКО

Виктор Юшченко
Снимка: Архив
Виктор Юшченко Снимка: Архив

Виктор Юшченко, по онова време украински опозиционен лидер, беше отровен по време на кампанията за президентските избори през 2004 г., на които той се изправи като прозападния кандидат срещу проруския министър-председател Виктор Янукович.

Той обяви, че е бил отровен по време на вечеря край Киев с представители на украинските специални служби. Москва отхвърли всякакво участие.

В тялото му бяха открити диоксини 1000 пъти над нормата. Лицето и тялото му бяха обезобразени от отравянето и след това претърпя десетки операции.

Той спечели повторно произведените избори, след като Върховният съд касира резултатите от първите, на които за победител беше обявен Янукович в обстановка на улични протести, получили названието „Оранжевата революция“.

АННА ПОЛИТКОВСКА

Анна Политковска, журналистка, която отразяваше нарушения на човешки права, беше застреляна пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 г. на връщане от магазина. Убийството на Политковска, 48-годишна майка на две деца, предизвика възмущение на Запад и изведе на преден план безпокойството от заплахите, пред които са изправени репортерите, работещи в Русия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.