Вучич: Сърбия ще продължи да не въвежда санкции срещу Русия

0

Сърбия възнамерява да запази независимата си политика по отношение на отказа от въвеждане на санкции срещу Русия въпреки силния натиск на Запада. Това заяви сръбският държавен глава Александър Вучич в интервю пред генералния директор на ТАСС Андрей Кондрашов. 

„Когато конфликтът в Украйна започна, аз казах, че не знам как ще се развият събитията. Тогава решихме на държавно равнище да осъдим конфликта, както и всички останали, но посочихме, че нашата позиция е да не въвеждаме санкции (срещу Руската федерация). Ние казахме, че знаем какво е да бъдат въведени санкции срещу вас. Става въпрос за приятелски народ и би било несправедливо да се постъпи така с руския народ“, обясни Вучич.

Той отбеляза, че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е въвела санкции срещу Русия към момента. По думите му на всички събития на международно равнище, в които участва Сърбия, основната тема е санкциите срещу Русия.

„Минаха точно две години (от началото на военния конфликт )… Имате много приятели в Европа, но всички те въведоха санкции срещу Русия. Единствената страна, която не въведе санкции е малката Сърбия „, посочи Вучич.

„Ние не се бием в гърдите или нещо подобно, но както виждате, моят отговор към вас ще продължи да бъде, че ще се опитваме да защитаваме позицията си колкото е възможно по-дълго. Успяхме да го правим вече две години. Ще продължим ли да го правим – не знам, но се надявам“, каза сръбският държавен глава.

Той изтъкна, че човешкото достойнство и човешката природа се ценят повече в трудни времена, а пословицата „приятел в нужда се познава“ описва най-добре отношенията между Сърбия и Русия.

„Мисля, че Сърбия, въпреки че е малка страна, е по-справедлива по отношение на руската държава и руския народ. (…) Като президент аз трябва да имам рационален подход, но трябва да разбирам и емоциите, които съществуват в повечето сърби“, отбеляза Вучич, говорейки за „братските отношения“ между Сърбия и Русия и любовта към руската култура на голяма част от сръбския народ.

След началото на конфликта в Украйна сръбският президент съобщи в обръщение към нацията, след заседание на Съвета за сигурност на Сърбия, че страната подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въведе санкции срещу Русия, припомня ТАСС. Вучич заяви, че страната временно прекратява военните и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави и съжалява за това, което се случва в Източна Европа. Той съобщи също, че Белград е готов да предостави хуманитарна помощ на Киев.

Вучич коментира и Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе от 16 до 18 февруари и в която той участва. Според него международните политици вече не работят за постигане на мир, а думата „мир“ се е превърнала в „нежелана дума в целия свят“.

„Безусловно ще се появи нова архитектура на световната политика, но тя ще се отличава от това, което е било по-рано. Започваме да свикваме, но това, което мога да кажа е, че ние винаги сме длъжни да защитаваме свободата си, правото си на мнение, самостоятелното взимане на решения и приемането на решения в съответствие с интересите на народа ни“, подчерта Вучич.

Сръбският президент пожела на руския народ стабилност и успех на предстоящите президентски избори, които ще се произведат на 17 март.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.