Яка пачка! Скрити 1,2 млн. сгащиха на „Капитан Андреево”

0

Недекларирана валута за близо 1 115 000 лева откриха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” при проверка на автобус, излизащ от България, съобщиха от регионалния пресцентър на митница Свиленград и от прокуратурата. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция „Митници“, „Борба с организираната престъпност“, „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата. По случая е образувано досъдебно производство, уточниха от държавното обвинение.

На 30 юни в 22:50 часа на пункта пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, пътували още един шофьор, стюардът и девет пътници. По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при което са отбелязани необичайни плътности около леглото за почивка на водачите. При последвалия физически контрол са открити два специално изградени тайника, в които са били укрити пакети, съдържащи еврови и доларови банкноти с различен номинал. Общо недекларираните валутни средства са 514 000 евро и 60 000 долара с левова равностойност 1 114 917,82 лева.

Само преди няколко дни на Капитан Андреево бяха установени общо 108 530 евро, 7000 щатски долара и 6000 британски паунда. Те бяха открити при обиските на две жени и четирима мъже, румънски граждани, пътуващи през границата ни с Турция с различни, но поредни автобуси. Според обобщените данни на митниците, за миналата 2023 година на граничния пункт Капитан Андреево разкритата недекларирана чужда валута е с равностойност близо 27 милиона лева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.