За сефте: САЩ екзекутират убиец с азот

0

За първи път в историята на САЩ убиец трябва да бъде екзекутиран чрез задушаване с азот – експериментален метод, смятан за твърде жесток от ветеринари при умъртвяване на животни, а също и в разрез със забраната на ООН за изтезанията.

Смъртната присъда чрез азотна хипоксия на 58-годишния Кенет Смит трябва да се състои в затвор в щата Алабама. Властите имаха 30-часов времеви прозорец, който започна в четвъртък, за да я изпълнят.

Американецът е зад решетките над 30 г. – през 1989 г. е осъден за поръчково убийство. Миналата година килърът преживя неуспешен опит за екзекуция. Тогава медицински екип в затвора “Холман” в окръг Атмор 90 мин. не успя да открие вена, в която да му постави леталната инжекция.

Екзекуцията на Смит, която се очакваше да се проведе рано сутринта в петък, трябва да започне с извеждане от килията и завързване за носилка. Малко по-късно по план осъденият има възможност да каже нещо последно на близките си и на семейството на жертвата си. След като бъде вкаран в стаята за екзекуции, на главата му се поставя индустриална маска, през която ще бъде пуснат чист азот за поне 15 мин. За това време тялото му ще остане без кислород и той ще се задуши.

Това е първият опит за нов метод за налагане на смъртни присъди в САЩ след въвеждането на леталните инжекции през 1982 г. В същото време ветеринарни лекари са спрели практиката за евтаназия на животни с азот, тъй като според тях е особено мъчителна. Изключение правят единствено прасетата в свинефермите, като азотната хипоксия при тях е честа практика, посочва “Дейли Мейл”.

Адвокатите на Смит водят съдебна битка със САЩ, като главният им аргумент е, че той ще се превърне в “опитно зайче”. Според защитниците на убиеца методът е противоконституционен. В сряда обаче апелативният съд в Атмор отхвърли иска и отказа да спре екзекуцията. Върховният съд на САЩ също отхвърли твърдението, че азотната хипоксия нарушава основния закон на страната.

Смит е един от двамата мъже, осъдени за поръчково убийство на съпругата на проповедник през 1988 г., което внася смут в малката общност в Северна Алабама. Още по-смущаващо е обаче разкритието в хода на разследването – че именно свещеникът Чарлз Сенет е дал по 1000 долара на Кенет Смит и Джон Паркър, за да убият жена му Елизабет. Причината – Чарлз бил затънал в огромни дългове, като се надявал да ги погаси с обезщетението от застраховката “живот” на съпругата си. 45-годишната Елизабет е намерена мъртва в дома си в окръг Колбърт през март 1988 г. с 8 прободни рани в гърдите и по една от двете страни на врата. Според съдебни документи Чарлз се самоубил, когато разследването го посочило за заподозрян, а Паркър е екзекутиран през 2010 г. Първата присъда на Смит от 1989-а е отменена след обжалване, но през 1996 г. той е осъден отново.

Според главния прокурор на Алабама Стив Маршал това, което предстои на Смит, е в пъти по-хуманно от това, което той и Паркър са причинили на жертвата си. “Те са подлъгали Елизабет да ги пусне в дома си, а след това са я намушкали 10 пъти – всичко това, за да спечелят бързи пари”, посочи той. По думите му смъртта му ще бъде “най-безболезненият и хуманен метод за екзекуция, познат на човека”. Междувременно синът на жертвата – Чарлз Сенет-младши, заяви, че Смит “трябва да си плати за стореното”.

Три щата в САЩ – Алабама, Мисисипи и Оклахома, имат разрешение да ползват азотна хипоксия за екзекуция, но досега никой от тях не беше опитвал експерименталния метод.

Въпреки критиките към метода, част от които от Съвета на ООН по правата на човека, според д-р Филип Ничке – Д-р Смърт, азотната хипоксия може да осигури спокоен край. Експертът по евтаназия, който неотдавна създаде капсула за самоубийство с азот, обаче има едно опасение – маската, която ще бъде поставена на Смит. Според него окосмяването по лицето и неволните движения на челюстта могат да доведат до навлизане на кислород. Ако се случи, то ще бъде “един бавен и мъчителен процес”, обясни експертът.

“Това няма да е спокоен експеримент. Важно е хората да осъзнаят, че когато завържеш някого (за носилка) и той се задушава до смърт, няма начин да не се съпротивлява”, каза пред “Таймс” Джеф Худ – свещеникът, който трябваше да бъде в стаята по време на екзекуцията. Той има опасения за здравето си, но по думите му “това не е достатъчно страшно, за да ме откаже от мисията, отредена ми от Бога”. Според Худ Смит се страхува: “Кени е ужасен от експеримента с азот”, но “се старае да запълни всяка секунда, която му остава, с любов”.

“Не съм готов, по никакъв начин не съм готов за това”, коментира Смит пред “Гардиан”. След неуспешната екзекуция той е диагностициран с посттравматичен стрес. “Сънувам, че идват да ме отведат”, казва той и допълва, че физическото му състояние също се влошава и често повръща.

“Не ми дадоха шанс да се излекувам. Все още страдам от първата екзекуция”, признава затворникът. Попитан за убийството на Елизабет, Смит казва: “Иска ми се да бях направил нещата различно. Насилието не ми е присъщо, за 35 години в затвора не съм имал нито един инцидент с полицай, нито съм се бил с други затворници”. По повод мнението, че той заслужава присъдата, Смит посочва: “35 години съм в затвора, как да не съм наказан?! Страдам и аз, и семейството ми”.

Един от големите страхове на осъдения е да не му прилошее в противогаза. “Ако се случи, никой няма да ми помогне, ще се удавя в собственото си повръщано, докато жена ми гледа”, заяви Смит. Последните си думи той ще каже на съпругата си Дийна, на 78-годишната си майка Линда и на 12-годишния си внук Кримсън. Попитан какво би казал на света, Смит посочва: “Оставете място за милостта, която не съществува в Алабама, не съществува в тази страна”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.