За средна телесна повреда и закана за убийство: Оставиха Георги в ареста

0

Георги Николаев Георгиев остава в ареста, реши Районният съд в Стара Загора.

Съдът взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия за нападението на 18-годишно момиче от Стара Загора заради заплаха за убийство, след като по-рано днес Районната прокуратура внесе искане за задържането му.

Адвокатите на обвиняемия Валентин Димитров и Петко Кънев са поискали отвод на съдията по делото Тодор Минов, съобщи пред журналисти адвокат Кънев. Като причина те са изтъкнали, че той е гледал първата мярка за неотклонение на Георги Георгиев. Съдията е посочил, че процедурата не е необходима. Кънев коментира още, че защитата ще обжалва взетата мярка за неотклонение.

Нападението станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Георги Георгиев, на когото са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георги Георгиев от подобен характер.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на „лека телесна повреда“.

Преди дни беше установено, че два дни преди 18-годишното момиче да бъде обезобразено, то е получило текстови съобщения от обвиняемия чрез интернет приложение. „Едва на 29 юли към полицията се е обърнал бившият приятел на пострадалата. В неговия разказ се изяснява, че тя е споделяла с него по време на връзката си с обвиняемото лице, че спрямо нея са отправени заплахи и е упражнявано насилие. Това ни послужи за повод да бъде призована самата пострадала и, тъй като е минало време и след отшумяване на това посттравматично състояние, в което е била след насилието, тя също потвърждава за отправените заплахи“, каза тази сутрин пред журналисти районният прокурор Таня Димитрова. На 24 юни соченият за извършител Георги Георгиев е изпратил съобщение със съдържание: „Направо те убивам“, а на 25 юни – „Ще ти закача главата“. На следващия ден влиза в дома на жертвата с маска и макетен нож, нанася ѝ юмручни удари в главата.

Георги Георгиев беше задържан вчера по досъдебно производство във връзка с отправените заплахи.

Безпрецедентно районният съд в Стара Загора не пусна журналисти в съдебната зала при гледането на мярката за неотклонение на Георги Николаев. Съдията поиска журналистите да бъдат изгонени и от коридора пред залата.

Съдебна охрана, която е подчинена на Министерството на правосъдието, също спря журналистите. Прокуратурата не е поискала делото да се гледа при закрити врата.

Съдът не допусна журналисти дори при четенето на определението за мярката за неотклонение на Георги Георгиев„

Днес в цялата страна ще се проведат шествия в подкрепа на пострадалата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.