За трети път: Адът „Своге“ с 20 трупа върнат на прокуратурата

0

За трети път делото за тежката катастрофа край Своге през 2018 г., при която загинаха 20 души, е върнато на прокуратурата за доразследване. Отново са констатирани неясноти, които трябва да бъдат установени, става ясно определение на апелативния съд в София. Новината бе съобщена първо от Нова телевизия.

Така за пореден път началото на съдебния процес се отлага. Обвиняем за катастрофата е шофьорът на падналия в дерето автобус Григор Григоров, както и още петима души, отговаряли за ремонта на въпросния участък.

Превишена скорост

След трагедията през 2018 г. прокуратурата повдигна обвинения първо на Григоров. После обаче се оказа, че пътят е бил ремнонтиран некачествено и сцеплението на асфалта с автомобилните гуми е много слабо.

Затова към отговорност бяха привлечени и Бисер Иванов, изпълнителен директор в „Трейс“, Иван Иванов, технически ръководител на ремонта, Светослав Трифонов, шеф на асфалтова база в Костинброд, Михаела Томова, строителен инженер от фирмата за надзор и Стела Попниколова, шеф в дирекция в агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Заради скандала с ремонта тогавашният регионален министър Николай Нанков подаде оставка. С поста си се раздели и МВР-шефът Валентин Радев.

Сериозни пропуски не се откриват едниствено в обвинението срещу Григоров, става ясно от съдебното определение. Според прокуратурата той е шофирал с превишена скорост, което е спомогнало за инцидента.

Не такава е ситуацията с останалите обвиняеми. С внесения наново обвинителен акт са отстранени само част от неяснотите, но пък са допуснати други, посочват съдиите Весислава Иванова, Калин Калпакчиев и Величка Цанова.

„Обобщено за петимата подсъдими – служители по транспорта, обвинителната теза все така продължава да е неясна, тъй като не е очертано фактологично вмененото бездействие на всеки от подсъдимите в етапа, изпълнението и респективно контрола за избягване именно на недостатъка, довел до некачественото изпълнение на асфалтовата настилка, за да се приеме, че има фактология досежно изискуемата от закона причинно-следствена връзка между неизпълнените задължения на служителите по транспорта и настъпилия резултат“, пише в определението им.

Съдиите заявяват, че като начална дата за периода на извършване на престъпленията е посочен 21 юли 2014 г., когато е започнал ремонтът на отсечката.

„Но е несъмнено, че няма как в един и същ момент да възникнат едновременно функциите по фактическо изпълнение и контрол за различните етапи от ремонтните дейности. Те не могат и да приключат по едно и също време. Обвинението продължава да е неясно и защото не е очертано на кой етап е допуснат недостатък, отговорен за който е всеки от петимата подсъдими“, заявяват магистратите.

Не особено ясно е и обвинението срещу шофьора, тъй като в един момент се говори за бетонен фундамент, в чийто край имало знак за ограничение на скоростта. Въпросният фундамент обаче е описан само на едно място в документа и не се разбира къде точно е бил знакът.

Затова делото отново се връща при прокуратурата. Определението на апелативния съд е окончателно.

И още веднъж

Това не е единственото дело, започнало след катастрофата. По отделно разследване бяха обвинени бившите шефове в АПИ – Светослав Глосов и Дончо Атанасов – за това, че не се предприели действия, за да бъде усвоена гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в състояние безопасно за движение. Това дело също бе върнато от съда, а в крайна сметка производството бе прекратено от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.