Зърнар №1 избяга от Министерството на земеделието

0

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е подал оставка като съветник на земеделския министър, съобщи БНТ.

Неговите мотиви са, че няма как да води протести срещу правителството и едновременно с това да бъде част от Министерството на земеделието. Решението за оставката му е било колективно, т.е., взето е от НАЗ.

Протестите на зърнопроизводителите се организират дни след решението на Народното събрание за отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Проданов беше избран през април за председател с тригодишен мандат.

Критики в сглобката

Междувременно премиерът Николай Денков попадна под приятелски огън заради острото си изказване, в което оприличи зърнопроизводителите на терористи. След капо вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смъмри ротационния глава на правителството за непремерите му думи, в неделя бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова, която сега е депутат от ПП-ДБ, направи подобна забележка.

„Лично аз мисля, че подобни тежки определения трябва да бъдат изключени от езика на един политик, особено когато има противоречиви интереси. Без диалог ние не може да постигнем напредък“, обясни Йорданова пред Нова тв.

„Изслушах много внимателно дебата в пленарна зала. От една страна, българският производител не може да бъде оставен беззащитен. От друга страна, конкуренцията трябва да бъде гарантирана на достатъчно високо ниво, защото модерният свят показва, че тя е най-добрият регулатор на каквито и да е отношения. Трябва да покажем солидарност към Украйна”,  каза Йорданова.

Схватка

Темата предизвика остър словесен сблъсък и в предаването на БНР „Неделя 150“. „Премиерът показа, че изобщо не познава как функционира земеделският бранш в рамките на обща селскостопанска политика“, отсече Светлана Боянова, шеф на Българската аграрна камара и бивш. зам.-министър на земеделието от ГЕРБ.  „Протестните действия не са само за вноса от Украйна на зърно, а и за всички останали въпроси, които касаят сектора на плодовете и зеленчуците, на животновъдите, на пчеларите – там темата за вноса от трети страни, вкл. от Украйна, е изключително сериозен. Ние се борим за една конкурентна среда и нищо повече“, отсече Боянова, без да обясни как забраните създават повече конкуренция и защо не се вдига толкова шум за качеството на вноса от Китай или от Турция например.

„Повече от 22 организации са включени в този протест. В протеста става въпрос за нещо много голямо – става въпрос за осигуряването на храната на българите…

Понеже това води до дисбаланс между отделните сектори, ЕС разрешава на страните-членки една част от парите, които се дават на площ за всички, да бъде заделена само за сектори като плодове и зеленчуци, като животновъди. Всички страни-членки могат да заделят 13% от бюджета, който е 700 млн. евро на година и ги дават на тези производства. Това е регламент, директно приложим. Ние в протестите не говорим за това. Протестите са за защита на производството, а не за субсидиите“, настоя  Боянова.

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, опонира на гласовитата дама от ГЕРБ, като припомни:

„По концентрацията на собственост и обработваема земя  България е номер 1 в ЕС. Това, което се случи в България, е свръхконцентрация и разпределяне на големите субсидии върху една много малка група. В резултат на разпределението на субсидиите у нас се постигна чудовищна концентрация на собственост. Последицата е, че всички тези дребни, за които плачете, на практика ги размазахте. Земеделците намаляват с явно видимата причина, че има едни големи семейства, които просто изтикват всеки“, коментира Безлов.

Само родно жито

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в България „няма да има нито един хляб или закуска, произведени от украинска пшеница“.

„Спорът за вноса от Украйна не касае хлебопроизводителите, защото те влагат единствено и само българска пшеница“, обясни председателката на съюза Мариана Кукушева пред Нова тв.

„Ако в България е влизала украинска пшеница,  тя е използвана единствено и само за производство на фуражи. Ние имаме достатъчно земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално производство. Ако някъде има порочни практики, контролните органи трябва да си свършат работата“, каза още Кукушева.

Тя коментира, че нейната браншова организация няма да се присъедини в националния протест в понеделник, но смята за вредно „анатемосването“ на зърнопроизводителите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.