Защо три малки общини бият София по високи заплати

0

Малки общини с голяма индустрия за поредна година оглавяват класацията на най-високите заплати у нас. Това показва карта на средната брутна месечна заплата по общини, огласена от Института за пазарна икономика.
Най-високата средна брутна месечна заплата отново е в община Челопеч – 3398 лв. Там доходите се определят от златодобивното предприятие на канадската „Дънди прешъс металс“. На второ място е средната заплата в община Козлодуй – 2949 лв., която идва от АЕЦ. На трето място е изненадата в тазгодишното издание на картата – община Кнежа с 2813 лв. Този пробив се дължи на силно развитото зърнопроизводство и най-големия производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., коментират от ИПИ.

Най-големите зърнопроизводители в страната са регистрирали в Кнежа или основната си, или спомагателни фирми. Тук е регистрирана например „Агро“ – една от големите фирми на най-големия получател на земеделски субсидии у нас – зърнопроизводителя Светлозар Дичевски, а също и фирма на съпругата му, която се занимава с фуражни култури. В Кнежа са седалищата на десетки фирми на деветия по големина на площите зърнопроизводител у нас Светослав Илчовски. Има и десетки фирми на името на негови роднини и близки. В града се намира и най-големият завод за олио на „Олива“ АД. Това е седалището и на най-голямата земеделска кооперация в страната – „Зора“, която има 1500 член-кооператори и 30 хиляди декара обработваема земя. Кнежа е традиционно и голям производителен център за царевица.

На четвърта позиция е Столичната община с 2475 лв. средна заплата, следвана от общините Раднево (2450 лв.), Пирдоп (2440 лв.) и Гълъбово (2260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2156 лв.), Панагюрище (2050 лв.) и Божурище (1925 лв.).

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.