Застрашена ли е пенсионната система

0

Един от специалистите по действието на пенсионната система Хасан Адемов изнася тревожни данни за състоянието ѝ. 100 души работещи били издържали 70 пенсионери. За в бъдеще този процес щял да се развива и да се достигне съотношението 100 работещи да издържат 100 пенсионери през 2050 г.

Е, някой може да възкликне, че дотогава има много време, а сегашните пенсионери няма да ги има, Тогавашните управляващи да му мислят как да плащат пенсиите. Само че тези процеси трябва да се предвиждат с минимум 2-3 десетилетия и всяко подценяване може да доведе до вреди за цялото общество. Не е тайна и се знае, че и днес отчисленията на работещите са недостатъчни за самоиздържането на пенсионната система. И затова има трансфери от бюджета, които да направят възможно изплащането на пенсиите.

Очевидно е, че за в бъдеще тези необходимости ще нарастват. И тук става ясно, че има много други комплексни причини за сегашното състояние. На първо място е намаляването на работната сила в резултат на напускането на страната на много българи в трудоспособна възраст. В чужбина те се трудят и дават своя принос за чужди пенсионни системи. От друга страна пък, онези от тях, които решат да се завърнат на старини, ще получават пенсии от страните, където са работили. Но те едва ли ще са много. Страшно висок е процентът на днешните трудещи се, които работят на минимална заплата. Така техните данъци като суми също са минималните възможни. А това означава и по-малко пари за пенсиите. Да не забравяме и че хич не е малък процентът на днешните млади хора, които не работят. Също така е известно, че има огромни малцинствени общности, в които образованието и стремежът към лично усъвършенстване не влизат в ценностната система на младите. Много от тях преживяват на помощи или отиват на черния пазар на труда, колкото да оцеляват, без да имат принос в солидарния принцип на пенсионната система. Говори се вече усилено и за внос на работници от Виетнам и други държави.

Пенсиите не могат да се замразят и пенсионерите да бъдат оставени на произвола. И това е ясно, но увеличението им си има своята цена. Засега няма никакво решение и управленията на страната и днес, а и бъдещите трябва сериозно да работят по този въпрос.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.