Живко Коцев стана главсек на МВР

0

„Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за освобождаването на главен комисар Петър Тодоров от длъжността на главен секретар на Министерството на вътрешните работи“, съобщиха от прессекретарията на държавния глава до медиите.

С друг свой указ президентът назначава главен комисар Живко Коцев на поста, допълват оттам.

Вчера правителството за втори път предложи на президента Радев да освободи Тодоров.

Правителството поиска президентът да го освободи още през август. Тогава вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че двамата не работят добре заедно. А в посочените от него мотиви се казваше, че Тодоров е отговорен за липсата на контрол и организация върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на 6-има полицейски служители в рамките на изключително кратък период от време.

Сред другите мотиви бяха за изпуснатия убиец на Димитър от Цалапица Рангел Бизюрев, за убийството на известния психолог Иван Владимиров, както и за неизясненото и до днес влизане в страната на Ангел Христов от Братя Галеви. Тогава обаче Радев отказа да го освободи, като настоя, че мотивите на кабинета са политически.

Петър Тодоров реши сам да подаде оставка и го направи на 30 август. В същия ден по-рано Радев официално бе изпратил отказа си до правителството. Главният секретар обаче обясни, че трудно би работил със Стоянов, и също го обвини в чистка. “Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато”, каза Тодоров тогава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.