ЗНАКОВИ РАЗСЛЕДВАНИЯ: „Барселонагейт“ и златните кюлчета на Бойко са на финала

0

Две знакови разследвания, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, ще приключат съвсем скоро и най-вероятно преди евентуални нови парламентарни избори. „До месец, месец и нещо приключваме и двете разследвания“, обяви в интервю по БНТ главният прокурор Иван Гешев. От думите на Гешев се разбра, че по двете разследвани са чакани отговори от Кипър (б.р. вероятно за къщата в Барселона) и една банка в ЕС и вече са получени.

Разследването „Барселонагейт“ се забави над две години. Наскоро в интервю за БНР Гешев обясни, че проверките се бавят заради съдебните власти на Кипър. От Кипър прокуратурата чакаше правна помощ за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

От коментара на Гешев не станаха ясни повече детайли за банката от ЕС, от която се чакат отговори, но изказване по тема кюлчета и мнението на европейска банка направи преди време Бойко Борисов. Борисов заяви, че не се притеснява от разследването, защото от френска банка е дошла информация, че едно от банкнотите не е истинска. Борисов уж цитира по темата главния прокурор Гешев, който обаче не е обявявал в такава конкретика източника на информация.

В отговор на журналистически въпрос за приликите между разследването на финансите зад къщата в Барселона и „Нексо“ Гешев обясни, че и в двете разследвания част от проверките са за пране на пари. „Но от едната страна има една къща, а от другата – 95 млрд. лв.“, каза Гешев. Той не омаловажавал, а само правел аналог.

Има защитен свидетел по разследването „Нексо“, на който е предоставена защита от бюрото за защита към правосъдното министерство, обяви още главният прокурор. Той отрече да има каквато и да е било връзка между постигнатото споразумение в САЩ за изплащане на санкции от страна на компанията и разследването в България.

„Няма никакво отношение към българското разследване или други наказателни производства или разследвания в ЕС. Все едно да платиш глоба за пресичане на червено и да не те преследват за убийство“, даде пример Гешев. Той бил информирал главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс за част от действията на българската прокуратура.

Очаква се двама от обвиняемите по аферата да бъдат обявени за издирване и по линия на Интерпол, каза още Гешев. На въпрос за евентуални политически съображения в действията на прокуратурата по случая, които съвпаднаха с връчването на третия мандат, Гешев бе категоричен, че прокурорите не се съобразяват с политиците.

В последните две години когато и да се предприеме нещо, все не му е времето – или е преди изборите, или е на връчване на мандати, коментира Гешев. Той е убеден, че прокурорите ще повдигнат обвинение на когото и да е, стига да има доказателства.  „В никоя демократична страна политиците не посочват кой да бъде обвинен. Ако има доказателства, едно лице ще бъде привлечено, ако няма, няма“, каза главният прокурор.

Той коментира и предложените промени в НПК и Закона за съдебната власт, свързани с въвеждането на механизъм по разследване на главния прокурор. Това не е механизъм за разследване, а механизъм за отстраняване и овладяване на съдебната власт, убеден е Гешев.

Според него всички тези опити противоречат на Конституцията. Гешев се надявал да се сформира конституционно мнозинство, защото България е в конституционна криза и куп органи се управляват от хора с изтекъл мандат. „Трябва да се спре с лъжата с националния план за възстановяване и устойчивост.

Както включиха по тяхна инициатива ангажимент за въглищните централи, по българска инициатива се иска и механизъм за разследване на главния прокурор. Както казва народа, сам паднал, сам убил се“, коментира още Гешев. Тази седмица промените в НПК бяха приети на първо четене от правната комисия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.