Адвокатката на Ружа горила документи, с които набирала „маймуни“ за схемите на OneCoin

0

“Свидетел: Искахме да разберем дали работи с Амер Абдулазиз в ОАЕ, който прибра над 100 млн. евро“

След ареста на Марк Скот: “Прецакана съм”! Паникьосала се, унищожила документи вкъщи

Използваше агент Adrienne в Дубай, който намираше “маймуни” да бъдат лица на фирмите, за да не стои тя като отговорник

След изпаряването на шефката взема една от компаниите – Leon, преструвайки се, че работи за нея

20 юли 2016 г. С полет от Франкфурт до София пристига мъж на име Марк Скот. На летището го чака джип “Порше Кайен”, а шофьорът го кара директно до един от най-скъпите хотели в столицата. Отсяда само за една вечер. Неотлъчно до него са двама въоръжени охранители. У нас е по нареждане на Ружа Игнатова.

Никому неизвестният в страната ни юрист, работещ в САЩ с една от най-големите кантори – Locke Lord LLP, идва по спешност за лична среща със създателката на една от най-мащабните измами в света. Влиза в централния офис на компанията по обяд, а криптокралицата е дала инструкции хората да напуснат помещенията. Изпраща ги “да се приберат”.

Иска в сградата да останат само тя, той и още един човек, чието име доскоро бегло се споменаваше по делото, тъй като под светлините на прожекторите беше самата Ружа наред с брат Константин, съоснователя на OneCoin Себастиан Грийнууд, както и перачите на парите – Гилбърт Армента и Марк Скот, чието дело става почти “легендарно”.

Третият човек на строго секретната среща, която налага освобождаването на целия офис, е Ирина Дилкинска – екстрадираната на 20 март в САЩ с повдигнати обвинения за участие в сговор за измама и пране на пари.

“Беше Ружа, обади ми се да доведа Ирина, после пак си тръгнах, но отново получих позвъняване – искаше да се уверя, че всички на този етаж си отиват, така че тя, Дилкинска и Марк да са сами – ще си спомни един от свидетелите. – Това беше единственият път през времето, в което работех за Игнатова, в който тя нареди никой да не остава там. Нито Ирина, нито Ружа ми споделиха какво са обсъждали.”

Близо седем години след като компанията попада под ударите на законите, арестувани са множество служители, текат разследвания в различни страни, на повърхността гръмко изплува името на българката Ирина Дилкинска. От материалите по делото става ясно, че тя е работила като началник на правния отдел на организацията от 2015 до 2018 г. Според разследването обаче също така дейно е участвала в мрежата от компании, през които са изпрани стотици милиони долари, прибрани от наивните инвеститори.

Каква наистина е била ролята в схемата, колко близка е била с Ружа и Марк Скот и какво прави малко след като вторият е задържан?

“24 часа – 168 истории” се сдоби с показания на защитен свидетел по едно от делата, който е общувал лично със сънародничката ни и разказва подробности за нея.

“Основната работа беше да управлява компании, отговорни за създаването на банкови сметки, така че никой да не знае за произхода на средствата – обяснява той мястото в OneCoin. – Тези Shell companies (използват се от големи корпорации за пране на пари, избягване на данъци и за различни сенчести бизнеси) бяха основната работа на Ирина. Тя ги създаваше и беше главен изпълнителен директор, но понякога използваше агент в Дубай, наречен Адриен (Adrienne), който да намери други изпълнителни директори, които ще фигурират само на хартия. В действителност тя ги контролира. Адриен беше просто адвокат, но след изчезването на Ружа отговаряше за намирането на хора, които са един вид номинирани за тези компании, така че някой от тях да е лице и никой да не вижда Ирина като отговорник. Тази информация ми я даде лично тя.“

В България се използвал специален термин за хората, които са просто лица на организации – “маймуни”.

Защитеният свидетел изяснява и каква е била схемата: Когато средствата на даден клиент бъдат преведени в една от тези компании, “част от тях отиват в мрежата за плащане на бонусите, друга – в офисите за заплатите на служителите и разходите за помещението, а останалите ще бъдат извадени през черупката компании”. Последните отивали към частни акаунти на Ружа.

От разказите му става ясно още, че Дилкинска е била изключително близка с криптокралицата. Тя знаела отделните служители как са попаднали в компанията. Лично от нея той разбрал, че Марк Скот всъщност се запознава с Ружа чрез Гилбърт Армента (собственик на грузинската банка “Капитал”, според властите – перач на пари – бел. ред.). Юристът е бил един от неговите хора.

Ирина се грижела и за сигурността на компанията.

“Каза ми, че имам нужда от Protonmail и аз си създадох акаунт – спомня си свидетелят. – Обясни ми, че е важно с всички останали от управленската група в София да имаме такъв, за да не може никой да вижда нашите съобщения. Всички от управленската група използвахме електронна поща на Protonmail.”

Освен нея те разполагали и с криптотелефони.

“Такива имаха например Себастиан Грийнууд, Ирина Дилкинска, Гилбърт Армента и Марк Скот. Аз не съм използвал”, твърди той.

За Дилкинска обяснява още:

“Тя работеше само за OneCoin, не се занимаваше с друго. До изчезването на Ружа седеше на третия етаж в офиса, но след като Игнатова се изпари, взе една от тези Shell companies, наречена Leon, и се преструваше, че работи за нея. Взе и апартамент, като го нарече “офис”. В действителност все още работеше за OneCoin. Използваше Leon като прикритие, за да не я свързват директно с OneCoin.”

От показанията става ясно, че Ирина е направила опит да спаси компанията, след като от Ружа вече нямало следа и хората спрели да инвестират, защото нямали доверие.

“След като Игнатова изчезна, OneCoin беше повече или по-малко мъртва, пари не останаха – спомня си приближеният им. – С Ирина и Франк Шнайдер (бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, който е снабдявал с информация Ружа – бел. ред.) се опитахме да намерим места, където организацията все още има финансови средства. Търсехме източници, за да оцелее. Ирина каза, че Марк Скот и Амер Абдулазиз например все още имат средства.”

Дискусии по този повод имало приблизително половин година след като следите на криптокралицата се губят. Ирина споделила, че е говорила със Скот и той искал да знае какво става с Phoenix (Phoenix Thoroughbreds, създаден през 2017 г. от Амер Абдулазиз – бел.ред.), за да помогне. На това Константин Игнатов отговорил, че сестра му не е била доволна от юриста и той не бил надежден. Дилкинска допълва, че “в момента не вижда много възможности”. Според обясненията на защитения свидетел Phoenix е собственост на Абдулазиз, който “откраднал над 100 млн. евро”. Обсъждали как да се върнат точно тези пари.

“Амер Абдулазиз беше един от основните перачи на парите на OneCoin”, обяснява участникът в схемата.

За кражбата на 100-те млн. евро разбрал от Дилкинска. Малко след като парите се изпаряват, през април 2018 г., се появяват съмнения, че някой от компанията е бил съучастник в трансферите.

“Към онзи момент бяхме доста убедени, че Ирина Дилкинска краде пари от OneCoin. Искахме да разберем дали работи с Амер Абдулазиз, изпращайки пари там”, разказва той, твърдейки, че от офиса в Дубай е получил извлечения по сметки.

Има и текстови съобщения от юни 2018 г., в които Ирина пише: “Можеш ли да кажеш на FC (Франк Шнайдер), че самият Марк (Скот) ще се опита да накара Phoenix да освободи средства.”

Свидетелят изяснява ролята на Шнайдер в схемата – отговарял за сигурността на Ружа, но в действителност давал “информация относно разследванията на правоприлагащите органи”.

“Phoenix да освободи средства” се тълкувало като “да се върнат откраднатите пари на компанията”. По това време те били в Дубай.

Връзката Ирина, Франк Шнайдер и Марк Скот става още по-заплетена в момента, в който отношенията между Дилкинска и Скот започват да притесняват Шнайдер. Причината – не е редно Ирина да дава информация на Скот, защото той може да е информатор.

“САЩ знаеха за Fenero, за трансферите до Ирландия и вероятно също и за трансферите до Дубай”, пише Шнайдер в съобщение.

По-късно свидетелят научава от самата Ирина, че Fenero всъщност е Марк Скот: “Разбрах, че тя и Марк Скот са съвместни изпълнителни директори.”

Какво се случва след ареста на юриста?

“Научихме, че е задържан през есента на 2018 г., в някои чат групи на OneCoin видях хора да публикуват неща за ареста му – спомня си приближеният им. – Може би два дни по-късно Ирина дойде в централния офис на OneCoin в София. Беше много паникьосана и ми каза, че сега е прецакана, защото е във всички документи с Марк Скот и ще има много проблеми. Беше в паника, наистина полудяваше. Каза, че за риска, който е поел, са му платени много пари. Разбрах, че ако ФБР или правоприлагащите органи на САЩ са разследвали Марк Скот, тя е съизпълнителен директор – тоест ако го хванат, ще хванат и нея.”

Няколко дни по-късно Ирина влиза в офиса на адвокатската кантора и отново е много паникьосана. “Но този път беше взискателна поиска от адвокатите да й предадат всички документи на OneCoin, за да може да намери всеки един от тях, в който е с Марк Скот, и да го унищожи, както унищожи документи, които имаше вкъщи”, спомня си свидетелят.

Ирина обяснила, че е изгорила листата, в които се споменава нейното име в компании със Скот. Адвокатите в кантората я успокоили, че преместили документите “някъде, където има сейф”.

От показанията, с които разполага „24 часа-168 истории“ става ясен и друг любопитен детайл. Когато братът на Игнатова – Константин, е арестуван, американските власти разкриват, че той имал пълномощно лично от Ружа, което му давало права за дейности, с които преди това се занимавала сестра му.

“Това пълномощно ми беше дадено от Ирина и аз не съм сигурен дали е реално – признал пред съда Константин. – Каза ми, че го е получила чрез верига от хора и че Ружа го е дала. Но по-късно разбрах, че Ирина се опитва да ни вземе фалшиво пълномощно за парите на сестра ми. Така че не знам дали това е истинско пълномощно, никога не съм го използвал. Не знам точно месеца, но ми казаха, че го е направила, за да получи парите от Амер Абдулазиз.”

Свидетелят си спомня и момент от май 2018 г., когато той и Ирина са в офиса на OneCoin в петък следобед и в разговор тя казва, че “OneCoin разпространява повече монети, отколкото е изкопано”. Това бил първият път, в който чувал подобно нещо.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.