15 000 полицаи охраняват изборния ден, ще се проверяват хора с обемист багаж пред урните

0

Нормално и без сериозни нарушения е започнал изборния ден в цялата страна, съобщават от МВР.

15 000 полицаи ще охраняват изборите в днешния ден. До момента в МВР са приети 596 сигнала за нарушения във връзка с изборите и са образувани 130 наказателни производства, свързани с изборните права на гражданите.

От МВР допълват, че е създадена и специална организация в изборния ден за реакция при евентуално подадени сигнали по имейл за поставени в взривни устройства в избирателни секции, които се намират в училища. Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви:

„Създали сме необходимата организация как да бъдем сигнализирани от СИК при някакъв подобен сигнал. Много добро взаимодействия сме установили с Централната избирателна комисия, така че съм убеден, че изборният ден ще премине без инциденти и без каквито и да е затруднения или заплахи за гражданите“.

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 08.30 до 19.00 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

В днешния изборен ден МВР ще проверява гласоподавателите с обемисти багажи на входовете на сградите, в които са разположени изборните секции, обяви в „Денят започва с Георги Любенов“ заместник-главният секретар на МВР – главен комисар Станимир Станев.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Създадена необходимата организация за нормално функциониране на граничните пунктове у нас, допълват от вътрешното министерство.

В последните дни са издадени 377 удостоверения, които могат да послужат за гласуване. Хората, които станат свидетели на нарушения, могат да подадат сигнал на денонощната телефонна линия на МВР (02) 901 12 98 или на имейл izbori2023@mvr.bg

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.