160 000 лв. обезщетение: Прокурор с мръсна роля в шесторното убийство в Нови Искър

0

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов, който беше сред жертвите на шесторното убийство в Нови Искър, извършено от рецидивиста Росен Ангелов в новогодишната нощ на 31 декември 2017 г., предава 

Тогава Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новия ѝ приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

След убийствата Ангелов беше издирван една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. Тогава стана ясно, че той е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път – на 8 години строг затвор за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това е бил осъден и за изнасилване. Последната му присъда обаче така и не е била изтърпяна, защото Ангелов се укрил, а МВР и прокуратурата са подходили изключително формално в издирването му и така са създали предпоставките за последвалата трагедия.

Братът на Кети Кюхова – Иво, вече осъди на две инстанции прокуратурата да му плати 80 000 лева за това, че заради бездействието по издирването на Ангелов е загубил сестра си и майка си. И градският, и апелативният съд приеха, че има причинна връзка между бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в сила и последвалото шесторно убийство.

Майката на Боби Иванов пък заведе миналата година иск за 200 000 лева обезщетение за загубата на единствения ѝ син по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

В решението на Софийския градски съд (СГС) е припомнена хронологията по формалното издирване на Ангелов от влизането в сила на присъдата му за блудство през декември 2009 г. През следващите години са се повтаряли няколко пъти в годината проверки на един и същ адрес, на който е било ясно, че той не живее и срещи с роднини, с които той нямал връзка.

Едва девет месеца след влизане на присъдата в сила, Ангелов е бил обявен за общодържавно издирване и чак през 2015 г. – за международно. Според съдия Радост Бошнакова работата на властите е трябвало да започне още при постановяване на първоинстанционната присъда.

Тя определя като еднотипни и неефективни действията на прокуратурата в годините на издирване на рецидивиста, без да бъдат давани конкретни указания към МВР за други, по-ефективни методи за издирване.В решението си съдия Бошнакова подчертава, че от значение за причинната връзка между неизпълнената присъда и последвалото убийство са не само действията или бездействията на прокуратурата, които реално са довели до настъпване на вредата, но и тези, които са създали предпоставки за това.

Съдът припомня, че непривеждането на присъдата в изпълнение в продължение на 8 години е попречило за евентуалното поправяне на осъдения и така е създало реална възможност от настъпването на последвалото шесторно убийство.

Прокуратурата е осъдена да плати и още над 12 000 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.