3 млн. лева в кеш и злато открити у бандити, сключили сделка с МОН

0

Над 3 млн. лв. в брой и в златни монети са открити в двама обвинени за участие в неизгодна сделка, сключена от длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН). Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

„На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с първо действие по разследването – претърсване и изземване, за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства“, посочват от държавни

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От З.О. са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От С. Т. са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лв. Разпитани са свидетели.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми. Длъжностно лице от МОН с инициали А.М. и двама души – З.О. и С.Т., които са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък.  Същевременно З.О. и С.Т. са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо  С.Т.  З.О. е с мярка за неотклонение домашен арест с електронна гривна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.