334 души се състезават за място в ЕП и НС в България

0

България избира членове на Европейския парламент (ЕП) и народни представители в един и същ ден за първи път. Изборите „две в едно“ ще се произведат на 9 юни.

Гражданите ще гласуват със сини бюлетини за европарламент и със зелени – за Народно събрание. Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас и с машина. Бюлетините от машинния вот ще са с различна дължина, като тази за членове на ЕП ще е по-къса, предава БТА.

В надпреварата за 17 места в ЕП от България ще се включат 30 партии и коалиции, както и един нeзависим кандидат, или общо 418 души. От регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати 287 са мъже, а 131 – жени. Кандидати едновременно на европейските и на националните избори ще са 334 души.

България се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г., заедно с Румъния, и това ще са четвъртите редовни евроизбори за страната.

От България в последния състав на ЕП има излъчени 17 членове, разпределени както следва: Европейска народна партия – седем, Прогресивен алианс на социалистите и демократите – четирима, „Обнови Европа“ – трима, „Европейски консерватори и реформисти“ – двама, и един независим. От българските евродепутати 12 са мъже, а пет – жени.

Повечето млади българи – 54%, заявяват, че ще гласуват в предстоящите избори за ЕП, показват данни от проучване на „Евробарометър“, представени на 13 май. За сравнение, средно в ЕС 64% от младежите с право на глас са изразили готовност да се включат в изборите.

Общо 21% от младите хора у нас и 13% от останалите младежи в ЕС казват, че няма да упражнят правото си на глас при определянето на бъдещите евродепутати. Запитани какво очакват от ЕС, европейските младежи поставят на първо място мира и международното сътрудничество (37%, при 32% в България), на второ място е борбата с бедността (34% в ЕС, 38% у нас), а на трето място са защитата на човешките права и европейските ценности (30% в ЕС и 26% у нас).

Социологически агенции вече излязоха с моменти снимки на нагласите на избирателите в България.

Според проучване на „Тренд“ по поръчка на „Нова броудкастинг груп“ и „24 часа“, реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. сред 1002 души, за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,2% от заявилите, че ще гласуват на европейските избори, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – 16,1%, ДПС – 14,3%, „Възраждане“ – 14,2%, БСП – 8,7%, а „Има такъв народ“ – 4,8%.

Изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 25 април – 2 май 2024 г. сред 1000 граждани, показва, че ГЕРБ-СДС биха избрали 25,1% от твърдо решилите да гласуват, ПП-ДБ – 18,5%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,4%, БСП – 8%, а ИТН – 4,8%.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.