Аir policing: Турция пази българското небе

0

Турция също ще може да пази българското небе, след като правителството одобри в сряда споразумение за презгранични операции по мисията „Аir policing“ за контрол и охрана на въздушното пространство.

България от години изпълнява презгранични операции с Румъния и Гърция, но по различни причини споразумението с Турция се отлагаше.

Сега изтребители на двете страни ще могат да влизат при необходимост във въздушното пространство на съседната страна. Така при опасност няма да се налага да бъдат вдигани самолети и от двете страни.

Подобни операции станаха практика заради руските провокации над Черно море.

България разчита само на старите съветски изтребители MиГ-29, за да охранява въздушното си пространство, като подобни случаи допълнително изразходват ресурсите на военновъздушнните ни сили.ѝ

„Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни-членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция“, посочват от Министерският съвет.

Румъния и Турция имат изтребители F-16. България също очаква подобни машини през 2025 година.

България, Румъния и Турция подписаха наскоро и меморандум за създаване на противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), която ще се опита да помогне за сигурността на корабоплаването в региона.

Идеята за създаването на обща инициатива между трите държави е от години, но едва след войната на Русия срещу Украйна тя се реализира. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.