Ами сега? София върви към нови избори

0

Ако Столичният общински съвет не си избере председател в рамките на 3 месеца, той трябва да бъде разпуснат и в София да се проведат нови избори за общински съветници. Това заяви за „Сега“ председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова.

Тя поясни, че нейното тълкуване на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) е, че без избран председател следващите събирания на СОС не могат да се считат за заседания, което след третия месец ще бъде основание за ОИК да обяви прекратяване на мандата на съвета и да поиска от президента насрочването на нови частични избори.

Текстът в ЗМСМА гласи, че „ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет“.

Вчера новоизбраният кмет на София Васил Терзиев пръв предупреди, че на избирателите в София скоро е възможно да им се наложи пак да гласуват за общински съветници. „Силно се надявам това да не се случи, защото ще значи пълен блокаж на Столичната община, а трябва да се приема бюджет за 2024 г., което е в областта на общинския съвет“, заяви Терзиев след среща с премиера Николай Денков. По-късно бившият шеф на общинския съвет от ГЕРБ Георги Георгиев, който е юрист, коментира, че това не е просто мнение на Терзиев, а е предвидено в ЗМСМА.

До блокажа на СОС се стигна, след като в понеделник- 13 ноември, водачът на общинската група на ПП/ДБ/“Спаси София“ Борис Бонев не събра достатъчно гласове да го оглави. Бонев получи вота единствено на своите хора, които са 23, при необходимост от поне 31 гласа в 61-членния СОС. След това сесията бе прекратена и бе насрочена нова на 20 ноември.

Впоследствие почти всички други партии и коалиции в съвета обявиха, че и занапред няма да гласуват за Бонев. Кризата с председателя поставя общинския съвет в опасност да не започне да приема решения, тъй като без избран „пръв сред равни“ не може да се сформират постоянните комисии, които да започнат да разглеждат докладите на кмета, на заместниците му (които също още не са ясни), на новите общински съветници и на районните кметове.

Засега общинските съветници от ПП/ДБ/“Спаси София“ не обявяват официално дали ще продължат да подкрепят Бонев за председател, като на този етап е по-вероятно те да го направят. По информация на „Сега“ след анонса на другите политически групи против Бонев членовете на най-голямата група са имали среща, на която са решили да излязат с декларация в негова подкрепа.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че съветниците от ГЕРБ-СДС в София не искат Бонев за председател. На първата сесия на градския парламент втората по големина група, която е от 14 души, не излъчи своя номинация за председател и не участва в гласуването на останалите. Мотивът на ГЕРБ-СДС бе, че избирателите в София са решили те да бъдат опозиция през следващите 4 г. От групата коментираха още, че отговорността за избирането на шеф на СОС е на ПП/ДБ/СС.

Също днес общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов заяви, че 3-членната група на партията му ще издигне отново него за председател на СОС. „Решението на партията е моята кандидатура за председател да бъде издигната отново в понеделник“, каза Данаилов пред „Евронюз“.  Той прогнозира, че няма да се стигне до безпрецедентни предсрочни избори за общински съветници и ще бъде намерен компромис за избора. „Трябва да е обединяваща фигура, равно отдалечена от всички, за да може балансира между интересите на всички 7 формации, представени в СОС“, коментира Данаилов.

БСП също реши общинските им съветници да не гласуват за Бонев. От съобщението не ставаше ясно дали левицата ще приеме друга кандидатура на ПП/ДБ/СС. Не стана ясно и дали социалистите отново ще издигнат свой кандидат, след като на първото те предложиха Диана Тонова, която достигна до балотаж. Общински съветник от БСП заяви за „Сега“, че групата ще изчакат евентуалната реакция от страна на ПП/ДБ/СС и тогава ще проведе ново обсъждане на следващите си действия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.