Антикорупционната комисия: Андрей Гюров аут от БНБ

0

Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на г-н Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно“, съобщиха от БНБ.

„До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, г-н Гюров излезе в неплатен отпуск“, допълват от централната банка.

Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ беше избран на 26 юли 2023 г. от Народното събрание за подуправител на БНБ. Според справка от Софийския градски съд към 6 октомври той продължава да е в Изпълнителния съвет на ПП, което е несъвместимо с поста му на централен банкер.

Гюров обясни, че подал оставка пред съпартийците си още в деня на избирането си за подуправител. По думите му въпросната оставка има незабавен ефект, защото така пише в устава на партията.

Вписванията по Закона за политическите партии се правят по реда на ГПК, според чийто чл. 599 „невписаните обстоятелства се смятат несъществуващи за третите добросъвестни лица“.

Гюров е подписал декларация за несъвместимост още на 19 юли, която е регистрирана в Народното събрание на 27 юли.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.